Despre merisoare nu am stiut prea multe lucruri , insa pentru ca am cautat niste informatii despre Ziua Recunostintei, am dat peste o reteta foarte populara pe la ei, si anume sosul de merisoare, si bineinteles curiozitatea m-a impins de la spate si am cautat mai multe informatii despre aceste fructe, care se pare ca exista si la noi, salbatice, sau in culturi.
Merisorul este originar din zonele mlastinoase din nord-estul Americii de Nord, si este o planta medicinala care face parte din familia Ericaceae.
Planta de merisor este descrisa ca fiind o planta perena, mica de inaltime, cu frunze mici, ovale. Poate avea tulpini orizontale, dar si taratoare si formeaza un covor dens. Bobocii de flori infloresc in mai, si in iulie produce fructe coapte.[adsenseyu1]
Pe langa faptul ca aceste fructe rosii si mici sunt folosite in mancare, merisoarele au proprietati benefice pentru lupta impotriva unor boli si sunt apreciate pentru efectele ce le au asupra organismului uman. Sunt un adevarat aliat al sanatatii noastre.
Dupa cum spuneam, merisoarele sunt populare in America iar in perioada sarbatorilor, aceste fructe sunt folosite in special pentru a prepara sosul de merisoare. Acest preparat este un sos frecvent asociat cu cina de Ziua Recunostinei in America de Nord si cina de Craciun in Regatul Unit.
Chiar daca este un preparat care se gaseste la mesele festive, in Europa, acest sos este in general usor acrisor, in timp ce pe continetul american acest sos este mai dulce.
In bucataria romanesca, merisoarele nu sunt atat de populare, sau cel putin eu nu am auzit. Americanii spun ca sosul de merisoare e absolut perfect alaturi de curcan, si despre arome, ca sunt facuti unul pentru celalalt. Acesta fiind motivul pentru care sosul de merisoare este perfect pentru masa de Ziua Recunostintei.
Si daca tot am vorbit despre acest preparat ar trebui sa vedem cum se prepara. Ceea ce urmeaza este o reteta simpla si usoara care se poate prepara fara prea mult efort. Dupa ce am cautat cateva retete am selectat una pe care o impartasesc si cu voi.
[adsenseyu1]
Reteta asta e atat de simpla si sosul asta mi se pare ca se prepara aproximativ ca o dulceata. Merisoarele se fierb in apa la foc moale. Apoi se adauga zaharul. Fiind fructe acrisoare se pare ca este nevoie de o cantitate substantiala de zahar, dar asta difera in functie de gustul fiecaruia.
Se fierbe pana sosul devine mai gros (se formeaza siropul ca la dulceata), se ia de pe foc, se pune separat. Se serveste langa friptura de pasare/curcan, porc. Pare interesant si delicios.
Acum ca am vorbit despre aceste fructe si cat de delicioase sunt in combinatia cu carnea de curcan, marturisesc ca din nou curiozitatea ma face sa imi doresc sa gust din aceasta noua reteta de a savura carnea, alaturi de un sos mai deosebit, cu merisoare.
S.C. Renard Olunden S.R.L.
FINTEUSU MARE NR.59/A SOMCUTA MARE, ROMANIA 437341
Phone: 0740.393.238