Elastografia cu ultrasunete: un nou instrument în pneumologie

Elastografia cu ultrasunete: un nou instrument în pneumologie

0 Shares
0
0
0

Cancerul pulmonar continua sa fie o cauza importanta de deces în tarile dezvoltate, cu o crestere a incidentei sale în ultimii ani. Conform celor expuse, nu este neobisnuit sa ne gândim ca sunt investigate noi tehnici pentru a facilita diagnosticul, precum si stadializarea acestuia.

Având în vedere interesul deosebit pentru sistematica în stadializare, au fost dezvoltate alte tehnici, cum ar fi Trans-Oesophageal Endobronchial Ultrasound-Guided Fine-Needle Aspiration (EUS-B-FNA), accesul transvascular si elastografia.

Elastografia este un mod cu ultrasunete care a început sa fie utilizat în anii 1990. În prezent, aceasta tehnica este utilizata în studiul diferitelor organe, cum ar fi ficatul, tiroida, sânul si prostata. Cu toate acestea, este o tehnica recenta în pneumologie care a început sa fie utilizata de acum cinci ani.

Elastografia cu ultrasunete este o noua metoda imagistica utilizata pentru masurarea elasticitatii tesuturilor.

Metoda releva proprietatile fizice ale tesutului prin caracterizarea diferentei de duritate dintre tesutul patologic si tesutul normal ca raspuns la compresie sau vibratii. În acest fel, analiza elasticitatii tesutului ofera informatii care, cu ajutorul ultrasunetelor conventionale si al modului Doppler, ne pot ajuta în diagnostic.

Aplicatii în pneumologie

Dupa cum am discutat anterior, utilizarea elastografiei pentru studiul leziunilor pulmonare este recenta. În cadrul aplicatiilor ar putea fi utilizat pentru studiul leziunilor pleurale si pentru stadializarea ganglionilor limfatici mediastinali în cancerul pulmonar ca tehnica complementara EBUS-TBNA.

• Leziuni pleurale: Elastografia poate fi un instrument complementar care, împreuna cu ecografia transtoracica conventionala, ne poate ajuta în diagnosticul leziunilor pleurale sau pulmonare în contact cu peretele toracic. În plus, elastografia permite obtinerea unei probe valabile, astfel încât sa creasca randamentul diagnostic. Pentru a obtine valori exacte ale rigiditatii pleurale, exista un set de reguli obligatorii.

1. Traductorul conventional trebuie tinut în pozitie cu o presiune minima pe peretele pieptului si plasat paralel cu fereastra intercostala pentru a evita umbrirea coastei.

2. Masuratorile trebuie efectuate în timpul retinerii respiratiei în faza respiratorie medie.

3. Sunt necesare imagini în modul B optim.

4. O harta de încredere a imaginii ar trebui sa afiseze daca se obtin masuratori pe zone de tesut cu propagare adecvata a undei de forfecare.

Pleura poate fi adaugata la lista în crestere a aplicatiilor cu ultrasunete elastografice, în conformitate cu câteva studii preliminare. Cu aceasta noua tehnica, leziunile pleurale maligne se pot distinge de cele benigne. Ar putea fi util si în evaluarea unui revarsat pleural.

Recent, un studiu realizat de Jiang, si colab., evalueaza elastografia pentru diagnosticul revarsarilor pleurale maligne. În acest studiu, un total de 244 de pacienti cu revarsari pleurale, care au fost separati în seturi de dezvoltare si validare, au fost explorate prin 2D-SWE aplicat pe suprafetele pleurale parietale.

Rezultatele acestui studiu au fost în favoarea utilizarii ecografiei cu ultrasunete în combinatie cu ecografia toracica traditionala.

Diagnosticul ganglionar mediastinal si stadializarea în cancerul pulmonar

Un alt avantaj pe care ni-l poate oferi elastografia este cresterea profitabilitatii diagnostice si a stadializarii ganglionilor limfatici atunci când este utilizat împreuna cu EBUS-TBNA.

Caracteristicile ganglionilor limfatici, precum hipoecoicitatea, marginile distincte, rotunjimea si diametrul mai mare de 10 mm sunt utilizate în mod traditional pentru a identifica ganglionii limfatici suspecti. Cu toate acestea, o clasificare corecta definitiva ca fiind maligna sau beninga este posibila numai la aproximativ 25% din ganglionii limfatici mediastinali utilizând aceste criterii.

Elastografia ne informeaza despre rigiditatea ganglionilor limfatici si, prin urmare, ne ofera înca o informatie pentru a diferentia nodulii benigni de cei maligni. În diferite studii, elastografia s-a dovedit a fi o tehnica utila în diferentierea nodulilor benigni de nodulii maligni. Prin urmare, aceasta tehnica ar putea preveni punctiile nodulilor benigni.

De asemenea, poate facilita selectarea locului de punctie, deoarece permite cunoasterea acelor regiuni ale ganglionilor limfatici care sugereaza malignitate.

Astfel, elastografia endosonografica poate economisi timp în stadializarea nodului mediastinal, poate reduce riscul rezultatelor citopatologice fals-negative si poate preveni repetarea procedurilor de esantionare endosonografica si stadializarea chirurgicala.

Elastografia cu ultrasunete este un instrument relativ nou în domeniul pneumologiei, dar cu avantaje promitatoare atât pentru studiul leziunilor pleurale, cât si pentru stadializarea ganglionilor limfatici mediastinali ai cancerului pulmonar, ca tehnica complementara EBUS-TBNA.

Daca medicul dumneavoastra v-a recomandat un astfel de procedeu, trebuie sa stiti ca puteti efectua o elastografie Cluj Napoca la clinica MedImages.

0 Shares
You May Also Like