Diferente dintre politele de tip RCA si cele de tip CASCO

0 Shares
0
0
0

Diferente dintre politele de tip RCA si cele de tip CASCO
Dupa cum bine stim, RCA semnifica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Polita CASCO insa este o asigurare facultativa, ce acopera alte tipuri de riscuri.

CSA (Comisia de supraveghere a asigurarilor) este responsabila pentru delimitarea acestor doua polite si pentru a supraveghea intreg procesul. Unele persoane se intreaba insa daca polita CASCO (fiind mai ridicata ca si valoare), acopera si riscurile celei de tip RCA.

Trebuie astfel incheiate ambele, in paralel, se intreaba ei. Vom vedea in randurile urmatoare ale acestui material care este raspunsul corect, realizand o comparatie sumara a acestor doua tipuri de asigurari valabile in tara noastra.

Pe scurt, RCA reprezinta asigurarea de raspundere civila auto obligatorie in spatiul romanesc. Aceasta polita trebuei incheiata atat pentru autovehiculele aflate la momentul actual in circulatie cat si pentru cele care urmeaza sa fie inmatriculate.

Pe baza acestui act, asiguratorul ce emite respectiva polita plateste compensatii financiare persoanelor terte ce sufera daune, in urma unui accident cauzat de autoturismul (sau vehiculul) pentru care s-a incheiat respectiva asigurare RCA (valabila la data producerii accidentului).

[adsenseyu1]

In schimb, polita CASCO nu ofera compensatii (despagubiri) la nivelul tertelor persoane (ca si in cazul RCA) ci doar proprietarului vehiculului acoperit de respectiva asigurare CASCO.

Motivul este urmatorul: CASCO este o asigurare de bunuri, ce are la baza principiul – despagubiri se platesc proprietarului vehicului asigurat pentru furtul sau daunele materiale produse la acest autovehicul, fie ca daunele au fost sau nu provocate de vehiculul mai sus amintit.

Daca polita CASCO este optionala (cu cateva exceptii), atunci RCA-ul este obligatoriu, dupa cum ii spune si denumirea. RCA-ul este aplicabil persoanelor fizice si juridice din spatiul tarii noastre dar si celor din spatiul economic european.

Asigurarea RCA poate fi incheiata pe 6 sau 12 luni (in functie de dorinta), cu oricare din societatile de asigurare autorizate de CSA.

Alaturi de polita tiparita, proprietarul primeste si un document international de asigurare, dar si o vigneta necesara aplicarii pe parbriz, intr-un loc vizibil din exterior. Pentru mai multe informatii legate de incheierea unui RCA, intra pe Rcaautoieftin.ro.

Aceasta asigurare este valabila astfel atat in Romania, cat si in statele membre UE ori in tarile ce fac parte din spatiul economic european. Lista acestora este afisata pe polita rca tiparita.

[adsenseyu1]

Ce despagubeste asigurarea RCA?
Conform informatiilor oferite de CSA (comisia de supraveghere a asigurarilor), acestea sunt urmatoarele:
–    vatamari corporale sau deces (sunt incluse aici si prejudiciile fara caracter patrimonial)
–    cheltuielile de judecata cauzate de catre persoana prejudiciata
–    pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat
–    pagube materiale

Pentru mai multe informatii de ordin legislativ se poate consulta ordinul CSA nr 5/2010 care explica punerea in aplicare a normelor referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila, pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Asigurarea CASCO poate sa difere, de la societate la societate, in ce priveste riscurile asigurate. Ele pot sa se refere asadar la furt, vandalism, distrugere ca urmare a unor fenomene naturale, etc. Primele de asigurare si conditiile de plata ale acestora sunt diferite de cele RCA si pot de asemenea sa difere, intre ele.

0 Shares
You May Also Like