De ce este nevoie de incarcare cu freon auto?

0 Shares
0
0
0

De ce este nevoie de incarcare cu freon auto?
Sunt rare acele sisteme de aer conditionat care ruleaza pentru foarte multi ani, iar acest lucru poate fi considerat noroc. Primul element care duce la nevoia de o incarcare este faptul ca se ramane fara Freon sau, cu alte cuvinte, racitorul care transforma aerul cald in aer rece.

In cele ce urmeaza va vor fi prezentati pasii de incarcare freon auto, fiind pasii unei reparatii manual. Nota: de preferat sa se viziteze un service care se ocupa cu asa ceva.

Primul pas este acela de a verifica faptul ca sistemul de aer conditionat montat pe masina foloseste noul R134a ci nu fostul R12 (care cauza gauri in stratul de ozon prin emisiile de aer cald). Se verifica intai manualul masinii pe care trebuie  sa il detineti.

Daca masina a fost realizata dupa 1994, sansele sunt sa fie un sistem pe R134. Daca nu,masina trebuie dusa la un service pentru a fi upgradat sistemul, R12 nu ma este utilizat si este interzis.

[adsenseyu1]

Sunt necesare:  racitor presurizat cunoscut ca Freon (in acest caz o doza deR134)si un manometru de presiuni pentru a urmari cat de mult freon este in sistem. Puteti asambla manometrul si doza de Freon dar mai intai de a insuruba definitiv  verificati ca manometrul de presiune sa fie calibrat la temperatura de afara.

Acum, sistemul de aer conditionat pe care il veti gasi are doua parti – o parte de presiune inalta si una joasa, depinzand unde se leaga cu compresorul. Veti incarca freonul prin partea joasa de presiune, dar verificati manualul pentru a fi sigur ca masina dumneavoastra are porturi de presiuni. O parte este denumita “H” pentru high pressure – inalta presiune iar cealalta “L” pentru low pressure – joasa presiune.

Curatati portul, iar inainte de a atasa furtunul trebuie sa dati acul manometrului in sensul acelor de ceasornic pana se opreste puternic. Acest fapt va sigila furtunul pentru a putea fi atasat usor la port.  Dupa aceasta etapa, porniti motorul si aerul conditionat la maxim.

Verificati manometrul si veti observa cata presiune induce sistemul dumneavoastra. Lasati-l cateva minute pentru a creste presiunea si a se egaliza, abia dupa aceea veti putea citi cu exactitate cat de mult, sau nu, trebuie sa incarcati freonul.

[adsenseyu1]

Asadar, dupa ce verificati, scoateti furtunul din port, rotiti manometrul in sensul invers acelor de ceasornic pentru a retrage pin-ul care perforeaza. Apoi insurubati ansamblul manometrului de presiune pe doza de agent de racire foarte puternic.

Rotiti manometrul in sensul acelor de ceasornit si veti auzit cum doza este strapunsa sub presiune. Cu doza strapunsa reatasati furtunul la portul aerului conditionat. Porniti motorul si dati aerul conditionat la maxim, asteptati sa se stabilizeze apoi intoarceti manometrul in sensul acelor de ceasornit pentru a incepe sa elibereze R134 in system.

Urmariti cuatentie manometrul in timp ce adaugati lichidul. Partea manometrului care corespunde cu temperature exterioara setatata va va spune daca sistemul este plin. Cat timp asteptati pentru presiune sa urce si cat adaugati freonul, rotiti usor  doza in fata si in spate pentru a distribui uniform.

0 Shares
You May Also Like