Cum sa fii mai fericit si pozitiv?

Cum sa fii mai fericit si pozitiv?

0 Shares
0
0
0

La cele mai multe boli psihice, perceptia asupra realitatii este schimbata. Pacientii cu anxietate adesea experimenteaza o sensibilitate crescuta a emotiilor, lucru care duce la analizarea mediului inconjurator in mod constant pentru a identifica posibile pericole.

Deseori acestia vizualizeaza dezastrele iminente care se pot intampla, desi aceste scenarii niciodata nu devin realitate sau aproape niciodata. Oamenii deprimati vad adesea doar in negru sau gri inchis tot ce tine de recuperarea lor, mediul inconjurator, propria lor persoana, etc.

Aici intervine terapia cognitiv comportamentala. Asa-numitele erori de gandire sunt analizate, modificate si validitatea lor disputata treptat, ceea ce inseamna, de exemplu, ca gandurile non-utile (negative) sunt inlocuite cu ganduri utile (pozitive), care, la randul lor, vor conduce la sentimente pozitive.

Ahhh. Gandire pozitiva!

Desigur, acest lucru este cunoscut in prezent de aproape toata lumea din Romania in special la Cluj. In cursul asa-numitei auto-optimizari, multi incearca sa evolueze si din punct de vedere mental si emotional, pe langa o schimbare a dietei si introducerea sportului in programul zilnic. Daca vrei sa fii sanatos, trebuie sa gandesti si sa te simti pozitiv, iar pentru asta poti recurge la psihoterapie Cluj pentru adulti.

Un exemplu bun de gandire este acesta: Nu asuma intotdeauna faptul ca cel mai rau scenariu posibil se va intampla. Concentreaza-te pe lucrurile bune care exista in viata ta, in loc sa-i privesti pe ceilalti cu invidie. Si nu renunta nici la lucruri pe care nu le poti schimba in momentul prezent. Asta este o mentalitate sanatoasa!

Dar, ca si in aproape toate lucrurile in viata, trebuie sa gasesti un echilibru intre aceste doua extreme si sa te mentii la mijloc.

“Deci, exista ceva de genul… prea mult de gandire pozitiva?” Dintr-un anumit punct de vedere, da, daca devine o NECESITATE. Cand vocea societatii tipa brusc: “Nu fi trist, nu te supara, nu te plange – trebuie doar sa fii fericit si pozitiv!”

“Esti nefericit? Daca ai ganduri negative sau chiar sentimente negative, atunci nu esti suficient de atent, pozitiv, sanatos, nu esti suficient de bun.”

Trebuie sa facem distinctia intre ganduri distructive, disfunctionale, care ne distrug relatiile si intre gandurile negative necesare care ne arata directia si ne ajuta sa ne imbunatatim. E bine sa fii trist, sa te ingrijorezi, sa fii furios chiar. De asemenea, este bine sa simti invidie sau sa te superi. Gandurile si sentimentele negative au propriul lor sens.

Ele apar atunci cand cineva sau ceva nu este bun pentru noi, atunci cand ne indepartam de nevoile noastre interioare. Ele se activeaza sau este normal sa se activeze atunci cand avem parte de nedreptate, de pierderi, sau cand limitele ne sunt incalcate. Si cand sunt acolo, ne ajuta sa reflectam, sa procesam si sa activam anumite reactii, normale pana la urma.

In concluzie, o viata fara emotii inseamna, de asemenea, sa te opresti din a fi tu insuti si sa traiesti o viata teleghidata, lipsita de profunzime. Inseamna sa existi, nu sa traiesti. Incerca sa fi fericit si pozitiv iar, daca uneori esti trist sau furios, sa te exprimi liberi si sa te accepti asa cum esti.

0 Shares
You May Also Like