Legi de circulatie ciudate pe mapamond

Legi de circulatie ciudate pe mapamond

0 Shares
0
0
0

Foarte multi turisti au o adevarata placere de a inchiria autoturisme si a strabate in lung si lat destinatiile turistice pe care le viziteaza. Inainte de a te indrepta catre o anume destinatie este indicat sa te informezi si cu privire la legislatia rutiera de acolo. In lume exista foarte multe tari cu o legislatie rutiera foarte diferita de cea din tara noastra.

Daca in Uniunea Europeana regulile sunt oarecum aceleasi, in afara teritoriului european lucrurile stau destul de diferit. Ai fi uimit sa afli unele motive, de-a dreptul ridicole, care iti pot aduce o amenda consistenta.

In anumite state, multumita  unui exces de zel inedit din partea autoritatilor, exista legi de circulatie nu doar ciudate ci si, in opinia unora, de-a dreptul absurde .

 Iata care sunt cateva dintre aceste legi de pe continentul european :

 • In Danemarca exista o lege care obliga toti soferii sa se uite sub masina, pentru a verifica daca se afla cineva acolo, un copil de pilda, inainte de a pleca la drum.
 • Germania, una dintre tarile cu o comunitate vasta de cetateni romani,  are o lege conform careia este ilegal sa ramai fara conbustibil pe Autobahn/autostrada. Aceasta lege se aplica tuturor autovehiculelor care circula pe autostrazile tarii, indiferent daca sunt inregistrate in Germania sau intr-o alta tara din lume.
 • Codul rutier din Spania contine o prevedere speciala conform careia soferii care poarta ochelari sunt obligati sa aiba in permanenta in masina o a doua pereche de ochelari, de rezerva. Tot in Spania, in anumite orase, ai voie sa parchezi doar pe partea de case cu numere impare in zilele impare ale lunii si  pe partea cu numere pare doar in zilele pare.
 • Estonia face si ea parte din acest top al tarilor cu cele mai ciudate legi rutiere din lume. Soferii din aceasta tara sunt obligati prin lege sa aiba in masina, in permanenta, doua piedici de lemn pentru blocarea rotilor.
 • In Serbia, o alta tara foarte tranzitata de cetatenii romani, obliga toate masinile inregistrate in aceasta tara sa aiba in dotare o bara si un cablu de tractare de minim 3 metri.
 • In Cipru nu ai voie sa mananci sau sa bei bauturi racoritoare, nici macar apa, in timp ce conduci un autovehicul.

Nici Asia si Orientul Mijlociu nu fac exceptie de la acest capitol. In tarile din aceste regiuni exista o serie de reglementari rutiere  ”diferite” fata de ceea ce gasim in Europa, de exemplu.

 • Rusia, o tara care se intinde pe doua continentra, Europa si Asia, are una dintre cele mai ciudate legi rutiere. Rusii nu au voie sa conduca masini murdare. Daca esti prins conducand o masina murdara pe strazile din Rusia o sa primesti o amenda consistenta.
 • Arabia Saudita, tara araba din Asia de Vest este recunoscuta pentru sistemul de legi foarte stricte. Pana nu demult femeile nu aveau voie sa conduca autoturisme sau biciclete, Arabia Saudita fiind singura tara din lume care nu permitea femeilor sa conduca autovehicule. Teoretic acest lucru nu era interzis, insa legislatia din aceasta tara araba stipula ca soferii care conduc autovehicule pe teritoriul tarii trebuie sa detina un permis de conducere eliberat de autoritatile de acolo. Femeile nu aveau dreptul de a obtine un permis de conducere.  Acest lucru s-a schimbat in 2018 printr-un decret semnat de Regele Arabiei Saudite, decret prin care femeilor le era permis sa obtina un permis de conduce.
 • O alta tara araba cu reguli foarte stricte este Emiratele Arabe Unite. Aici  soferii nu circula cu mai mult de 119 km/h deoarece exista o lege conform careia orice arab care moare ca urmare a unui accident la o viteza care depaseste 120 km/h este considerat sinucigas, prin urmare nu va beneficia de o inmormantare conform traditiei musulmane. In Emiratele Arabe Unite camilele au prioritate in fata masinilor la traversarea unei intersectii. In cazul in care un conducator auto provoaca un accident soldat cu ranirea sau decesul unei camile, acesta este obligat prin lege sa ofere despagubiri proprietarului camilei.
 • Daca planuiesti o vacanta la Singapore, unul dintre cele mai vizitate orase din lume, si doresti sa conduci pe strazile orasului este important sa stii ca este ilegal sa te apropii la mai putin de 50 de metri de pietoni.
 • In China, mai excat in Beijing, faptul ca opresti la trecerile de pietoni contravine regulilor codului rutier si poate sa atraga de la sine un avertisment sau chiar si o amenda.
 • In Japonia esti amendat daca stropesti cu apa sau noroi un alt participant la trafic, o lege oarecum drastica dar care se dovedeste a fi foarte ”de bun simt”. Cu siguranta vi s-a intamplat sa circulati pe bicicleta intr-o zi ploioasa si sa aveti ghinionul de a va afla langa o portiune cu apa exact in momentul in care o masina trecea pe acolo. Un moment total neplacut care ar putea fii evitat cu usurinta, insa nu tuturor participantilor la trafic le pasa de ce anume pot provoca actiunile lor. Incalcarea  acestei legi atrage de la sine o amenda de 65 de dolari.

Americanii sunt campioni la acest capitol. Iata cateava dintre ciudateniile codului rutier din diferite state americane:

 • In statul Alabama este, dupa parerea mea, una dintre cele mai ciudate reglementari rutiere din lume. Ei bine, in acest stat este permis sa circuli pe sens interzis, exact ai auzit foarte bine, atat timp cat ai o lanterna atasata in fata masinii. O alta lege ciudata stipulata de codul rutier din acest stat american le interzice soferilor sa conduca autoturisme daca sunt legati la ochi.
 • Tot in Statele Unite ale Americii, in statul Arkansas de aceasta data, exista o lege care interzice folosirea claxonului dupa ora 21 in imediata apropiere a unui loc in care se servesc sandwich-uri si bauturi racoritoare.
 • In San Francisco, California,  se afla in vigoare una dintre cele mai ciudate legi rutiere din  leme. Aici nu ai voie sa plimbi un elefant pe strada decat daca acesta are lesa. Tot o ciudateniei este si legea conform acesteia constitue o ilegalitate sa iti stergi masina cu lenjerie folosita. Nu este de mirare ca americanii sunt considerati liderii absoluti al celor mai stupide legi rutiere.  Femeile care conduc in statul California in tinuta de casa, daca sunt depistate de ecipajele politiei risca o amenda consistenta. O alta ”ciudatenie” a codului rutier din California, daca putem sa ii spunem asa, este legea care le interzice autoturismelor fara sofer sa circule cu mai mult de 90 de kilometri pe ora.
 • Codul rutier din statul american Colorado interzice circulatia masinilor negre in zilele de Duminica.
 • In statul Arizona, tot in Statele Unite ale Americii, este interzis sa conduci cu spatele.
 • In Conneticut nu ai voie sa mergi cu bicicleta cu mai mult de 90 km/ora in timp ce masinile de pompieri, chiar si atunci cand sunt in misiune, nu au voie sa depaseasca viteza de 40 km/ora.
 • Un alt stat american al carui cod rutier stipuleaza anumite ciudatenii este Georgia. De pilda, este interzis gainilor sa traverseze strada. Probabil in aceasta regiune sunt extrem de multe gaini care traverseaza strada reprezantand un real pericol pentru siguranta circulatie, astfel a fost necesara o lege care sa reglementeze acest aspect. Acum daca gainile se conformeaza sau nu ramane de vazut. Tot in Georgia este interzis conform legii sa scuipi dintr-o masina, cu toate acestea scuipatul din camion este permis.
 • Tot in SUA, in Minnesota de aceasta data, toti motociclistii sunt obligati prin lege sa poarte camasi. Masiniile rosii nu au voie pe Lake Street, o strada care duce spre un lac celebru in zona.
 • Nici statul New Jersy nu face exceptie. Aici exista o lege care te obliga sa respecti, in adevaratul sens al cuvantului, agentii de circulatie. Daca acestia te opresc trebuie sa adopti o atitudine exemplara, fiindu-ti interzis pana si sa te incrunti chiar si in situatiile in care esti oprit fara un motiv real. O lege locala din acest stat introduce obligativitatea claxonatului in momentul efectuarii unei depasiri in trafic. Cu toate ca este obligatorie, conform statisticilor, aceasta lege este foarte putin respectata.
 • O alta lege extrem de ciudata este stipulata in codul rutier din Alaska, conform careia daca ai animal de companie, de pilda un caine, si doresti sa il transporti cu masina trebuie sa te asiguri ca vehiculul este suficient de incapator. Aceasta reglementarea a aparut ca urmare a unor situatii pe cat de inedite pe atat de periculoadse in care stapanii a caror autoturism era pre mic si-au legat cainii de plafonul masinii, deoarece nu aveau loc cu totii in masina.

Daca iti place sa conduci cu viteza iti recomand sa nu sofezi in tari precum Australia, Elvetia, Estonia, Islanda, Marea Britanie ,Norvegia sau Olanda.

In anul 2010 in Elvetia  fost emisa cea mai mare amenda de viteza din lume a carei valoare a fost  731.076 Euro, o suma mai mare decat insasi pretul masinii, un Mercedes SLS AMG. ”Nefericitul castigator”, un sofer din Suedia, a facut greseala fatidica de a conduce pe o sosea din Elvetia cu o viteza de 290 km/h, care depasea cu 170 km/h limita legala. In Elvetia valoarea amenzilor de viteza nu se raporteaza numai la numarul de km depasiti ci si la averea detinuta de sofer.

Pe langa Elvetia mai exista tari care practica acelas sistem de amenzi, printre acestea se numara Danemarca, Finlanda si Suedia.

O alta amenda astronomica a fost emisa in Rotterdam, Olanda, unde pentru ca a condus cu 160 km/h intr-o zona cu 80 km/h un om afaceri s-a trezit cu masina confiscata, un Bugatti Veyron de 1 milion de dolari. Olanda practica  sistemul confiscarii autovehiculului pentru incalcarea limitelor de viteza. Chiar daca nu este contabilizata in bani, aceasta amenda poate fi considerata cea mai mare amenda de circulatie din lume.

Nici tara noastra nu se lasa mai prejos la cest capitol. Un conducator auto care depaseste limita de viteza cu 80 km/h, in plus nici nu opreste la semn alele agentilor de circulatie si nici nu are masina in ordine din punct de vedere tehnic se poate alege cu o amenda de peste 10.000 lei si suspendarea permisului de conducere pentru minim 3 luni.

0 Shares
You May Also Like