Cum functioneaza un ceas mecanic?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza un ceas mecanic?
Un ceas mecanic este un cadou perfect pentru orice iubitor de ceasuri. Un astfel de ceas mecanic poate fi gasit pe www.topceas.ro.

In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ce este si cum functioneaza un ceas mecanic.

C1 Quantum Gravity este un ceas mecanic. Aceasta este esenta farmecului sau. Multe dintre ceasurile ieftine au fost versiuni digitale inca din 1970. Folosind proprietatile cristalelor de cuart, ceasurile electronice pot fi produse in masa la costuri reduse si in acelasi timp cu o foarte mare precizie la aratarea orei exacte.

Ceasurile mecanice au devenit articole de specialitate, cautate din aceleasi motive pentru care sunt cautate instrumentele muzicale sau figurinele realizate manual. Pentru a intelege mai bine ce este atat de special la C1 Quantum Gravity, trebuie sa cunoastem cateva lucruri despre cum functioneaza ceasurile mecanice.

[adsenseyu1]

Ceasurile mecanice sunt alimentate de un arc (denumit resort), care se deruleaza treptat, eliberand energia stocata pentru a muta piesele ceasului. Resortul poate fi derulat manual sau automat, prin intermediul unei greutati care invarte un mecanism de derulare atunci cand cel care utilizeaza ceasul misca mana. Pe masura ce resortul se deruleaza, acesta misca piesele ceasului, care, la randul lor, misca acele acestuia.

Componenta-cheie a unui ceas mecanic poarta numele de „esapament”. Acesta este ceea ce transforma derularea resortului in miscari precise care se traduc prin afisarea cu acuratete a timpului. Exista mai multe tipuri de „esapamente” mecanice, insa, in esenta, acestea cauzeaza miscarea unei piese, apoi blocarea in contra unui mecanism de pivotare de un anume fel. Apoi, pivotul se misca, iar piesa se invarte din nou, pana cand se blocheaza iar. Acesta este procesul care cauzeaza, de fapt, ticaitul unui ceas mecanic.

Gravitatia poate afecta precizia unui „esapament”, ceea ce inseamna ca, daca tinem un ceas intr-o pozitie sau il asezam pe o noptiera, nu va mai arata timpul la fel de precis. Acest lucru a dus la dezvoltarea unui mecanism numit „piesa de strung”. O astfel de piesa de strung este precum o carcasa in care „esapamentul” se odihneste.

[adsenseyu1]

Aceasta carcasa se roteste, in mod normal, o data la fiecare minut, ca parte a miscarii ceasului. Acest lucru previne gravitatia sa actioneze asupra „esapamentului” doar intr-o singura directie, chiar si atunci cand ceasul sta intr-un loc.

Un alt mecanism care poate fi adaugat la ceasurile mecanice este unul care tine evidenta rezervei de energie. Resortul dintr-un ceas poate stoca suficienta energie pentru a-l face sa ruleze timp de 24 de ore o saptamana intreaga, in functie de modelul acestuia. Un indicator de rezerva a energiei masoara tensiunea ramasa in resort si o traduce printr-o miscare pe un cadran care arata utilizatorului cat de mult va mai functiona ceasul pana va trebui invartit.

Ceasurile mecanice sunt extrem de utile si extrem de cautate, mai ales in randul colectionarilor. Unele modele ajung sa coste destul de mult, mai ales daca prezinta aur sau diamante. Cei care sunt in cautarea unui ceas mecanic de calitate superioara sunt sfatuiti sa arunce o privire pe Topceas.ro.

0 Shares
You May Also Like