Cerealele integrale ar trebui sa fie organice, deoarece in germenii acestora se acumuleaza substante potential daunatoare. Nu are sens sa cumperi cereale rafinate (faina 00, de exemplu) bio, deoarece in cerealele rafinate nu se pot acumula substante nocive.
Cerealele integrale neprocesate sunt o sursa valoroasa de fibre si micronutrienti, cum ar fi antioxidanti, vitamine si minerale. De asemenea, sunt o sursa buna de acizi grasi polinesaturati.
Atunci cand straturile exterioare ale acestor alimente sunt indepartate si cerealele sunt rafinate, tot ceea ce ramane este amidon si proteine. Pe de alta parte, micronutrientii continuti in cerealele integrale indeplinesc functii importante:
- Imbunatatesc sistemul imunitar
- Ele reduc procesele inflamatorii
- Acestea ajuta la protejarea celulelor de radicalii liberi
Fibrele consumate prin consumul de cereale Granola Keto cu ciocolata pentru mic dejun eco, 100% natural, bio, Amore, 250 gr, de preferinta integrale, nu numai ca favorizeaza o buna functionare intestinala, necesara pentru a evita intoxicarea organismului, dar joaca si un rol fundamental in prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului de colon.
In plus, partea solubila a fibrelor este un nutrient excelent pentru flora bacteriana intestinala. Amidonul, daca este consumat intreg, are, de asemenea, un indice glicemic si insulinemic relativ scazut, reducand toate riscurile asociate cu alimentele cu indice glicemic (IG) ridicat. Din pacate, insa, multe dintre cerealele consumate in tarile “bogate” sunt rafinate.
Procesul de rafinare elimina majoritatea fibrelor, acizilor grasi, vitaminelor B si aproximativ 25% din proteine. De exemplu, lustruirea, care se face adesea la orez, elimina nutrienti suplimentari.
In incercarea de a remedia acest lucru, multe tari au stabilit obiceiul de a fortifica produsele cerealiere rafinate, inclusiv faina sau fulgii de cereale, prin adaugarea de vitamine si minerale. Dar acest lucru nu compenseaza bogatia de nutrienti pierduti in timpul prelucrarii.
Importanta produselor ecologice pentru mediu
Alimentele organice sunt testate si verificate. Conform unor estimari, alimentele modificate genetic reprezinta 80% din consumul alimentar al unei persoane obisnuite. Modificarea genetica a alimentelor este inca experimentala.
Oamenii care decid sa faca cumparaturi pe baza de produse ecologice sunt oameni carora le pasa de propria bunastare, dar si de cea a celorlalti. Cumpararea de alimente ecologice este o alegere importanta pentru viata de zi cu zi. In ultima vreme, a existat o sensibilizare puternica fata de acest subiect, atat de mult incat chiar si supermarketurile de mare retail, precum si diverse piete, ofera intotdeauna o alternativa ecologica, in special pentru produsele de consum.
Achizitionarea de alimente ecologice cultivate in mici exploatatii agricole ecologice certificate contribuie la asigurarea mijloacelor de trai ale familiilor de agricultori independenti. Persoanele care cumpara produse ecologice petrec adesea mai mult timp pentru a manca sanatos, pentru a gati si pentru ei insisi.
Cand vorbim despre bio, ne referim la cultivarea cerealelor care sunt cultivate pe terenuri curatate de orice interventie chimica anterioara, departe de surse poluante sau de drumuri aglomerate, si cultivate fara utilizarea fungicidelor, erbicidelor, pesticidelor si a altor substante de sinteza. Aceste cereale si derivatele lor (paste fainoase, paine, produse de panificatie etc.) sunt certificate cu o eticheta speciala.