In ultimii ani, pvazul a crescut foarte mult in popularitate, si a inceput sa fie inclus in tot felul de preparate, astfel ca puteti consuma acum ovaz cu migdale caise si smochine. Ovazul este incarcat cu fibre dietetice (continane mai mult decat multe alte cereale) si are o serie de proprietati sanatoase de reducere a colesterolului.
Nutritie
Fibre dietetice – ovazul este bogat intr-un tip specific de fibre numit beta-glucan. Este cunoscut faptul ca acest tip de fibre ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau. O cana (81 grame) de ovaz uscat contine 7,5 grame de fibre, aportul zilnic recomandat de fibre este de 25 de grame pentru femei si 38 de grame pentru barbati.
Minerale – ovazul este bogat intr-o serie de minerale, vitamine si antioxidanti importanti. Doar 100 de grame de ovaz contin:
- 51% din aportul zilnic recomandat de tiamina.
- 8 la suta riboflavina.
- 5% niacina.
- 6 la suta vitamina B6.
- 14 la suta folat.
- 13% procent de acid pantotenic.
- 26 la suta fier.
- 44 la suta magneziu.
- 52 la suta fosfor.
- 12 la suta potasiu.
- 26 la suta zinc.
- 31 la suta cupru.
- 246 la suta mangan.
Calorii – o cana de ovaz uscat (80g) contine aproximativ 297 calorii.
Beneficii pentru sanatate
Ovazul are multe beneficii pentru sanatate, iar in continuare puteti descoperi pe scurt cateva dintre acestea.
- Ajutor in tratamentul diabetului
Ovazul are un indice glicemic scazut, iar continutul ridicat de fibre ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, ovazul, fiind bogat in fibre, este digerat incet. Alimentele care sunt digerate rapid pot provoca varfuri rapide de zahar din sange. ceea ce face dificila gestionarea varfurilor de zahar din sange.
Faina de ovaz face continutul stomacului mult mai gros, facandu-le astfel sa fie digerate lent. Conform unui studiu, faina de ovaz poate reduce si dozele de insulina.
Conform unui studiu, consumul de ovaz are un efect benefic asupra glucozei si a profilurilor lipidice la pacientii cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, s-a descoperit ca beta-glucanii din ovaz reduc concentratiile de glucoza din sange.
- Poate ajuta la calmarea constipatiei
Deoarece faina de ovaz este bogata in fibre, aceasta poate ajuta si la ameliorarea constipatiei. De asemenea, s-a constatat ca ovazul creste greutatea scaunelor, tratand astfel constipatia. Ele pot juca chiar un rol protector impotriva cancerului colorectal.
- Ajuta la combaterea cancerului
Antioxidantii din ovaz pot ajuta la combaterea cancerului. Si fibra din ovaz poate preveni cancerele rectale si de colon. Un set de 12 studii care au implicat peste 800.000 de oameni au dezvaluit ca luarea unui bol mare de terci (un alt nume pentru ovaz) pe zi poate reduce riscul de deces cu cancerul cu pana la 20%. Consumul de fibre poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de intestin.
- Ajuta la tratarea hipertensiunii
S-a constatat ca consumul de ovaz reduce tensiunea arteriala sistolica cu 7,5 puncte, iar presiunea diastolica cu 5,5 puncte. Nu numai ca reduce tensiunea arteriala, dar reduce si cu 22% riscul bolilor de inima.
- Imbunatatirea imunitatii
Beta-glucanul din fulgi de ovaz va poate imbunatati nivelul de imunitate. Majoritatea celulelor imunitare din corpul dumneavoastra au receptori speciali care sunt concepute pentru a absorbi beta-glucanul. Aceasta da startul activitatii globulelor albe din sange si protejeaza impotriva bolilor. Ovazul este, de asemenea, bogat in seleniu si zinc, care joaca un rol in combaterea infectiilor.
Ovazul are asadar multiple beneficii pentru sanatate, motiv pentru care este indicat sa il introduceti in dieta. Puteti alege sa consumati zi de zi ovaz cu migdale caise si smochine, astfel incat sa va bucurati si de beneficiile migdalelor, ale caiselor si ale smochinelor pentru sanatate.