Ce poti lua pentru memorie si concentrare?

Ce poti lua pentru memorie si concentrare?

0 Shares
0
0
0

O stare nutritionala buna este importanta pentru mentinerea unei functii cognitive normale. Creierul uman are nevoie de un aport constant de nutrienti, care sunt necesari pentru metabolismul energetic al neuronilor, pentru sinteza si actiunea neurotransmitatorilor si pentru propagarea impulsurilor nervoase.

In stare de repaus, creierul “arde” aproximativ 25% din totalul glucozei consumate de organism, dar masa sa reprezinta doar 2% din greutatea corporala a unui adult.

Nutrientii esentiali pentru creier includ, de asemenea, mai multe vitamine, care actioneaza in principal ca si cofactori in producerea de energie din glucoza. In consecinta, in caz de dificienta este recomandat consumarea de Nobiletil pentru memorie si concentrare deficientele acestor micronutrienti, in special a vitaminelor B, au efecte negative asupra cognitiei.

Acesta este motivul pentru care exista un interes larg al consumatorilor pentru suplimentele de vitamine pentru memorie si concentrare. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a clarifica daca suplimentarea cu vitamine poate imbunatati functiile cognitive legate de memorie si concentrare.

Vitaminele si creierul

Vitaminele B – inclusiv tiamina, riboflavina, niacina si acidul pantotenic – impreuna cu compusii acid lipoic si coenzima Q10, participa la diverse reactii care metabolizeaza glucoza in ATP, dioxid de carbon si apa. In plus fata de acesti nutrienti, sunt necesare o serie de minerale, cum ar fi magneziul, fierul si manganul, pentru metabolismul complet al glucozei si producerea de enegrie.

Biotina este, de asemenea, necesara pentru o enzima cheie din calea gluconeogenica, in timp ce vitamina E si C protejeaza creierul de stresul oxidativ. Pe langa diversi aminoacizi, mai multe vitamine B, inclusiv tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, acidul folic si vitamina B12, sunt necesare ca si cofactori pentru sinteza neurotransmitatorilor.

Vitamina C este, de asemenea, necesara pentru sinteza noradrenalinei. In cele din urma, unii micronutrienti pot influenta viteza de propagare a impulsurilor nervoase.

In special, un aport adecvat de acid folic si vitamina B12 este important pentru integritatea invelisului de mielina, in timp ce tiamina este necesara pentru a mentine potentialul membranei nervoase si pentru o conductanta nervoasa adecvata.

Concentratie vitamine

Studiile clinice privind efectul suplimentarii cu vitamine asupra performantelor cognitive sunt, in general, limitate, iar rezultatele lor nu sunt concludente, deoarece sunt discordante (uneori pozitive, alteori negative).

In plus, studiile au folosit cateva zeci de sarcini cognitive diferite pentru a evalua efectele suplimentarii, ceea ce face dificila compararea si interpretarea rezultatelor in ansamblu. Pe de alta parte, este bine stabilit faptul ca deficientele de micronutrienti, in special deficientele de vitamine B, au efecte negative asupra cognitiei. Urmarea unei diete bune, sanatoase si echilibrate este, prin urmare, importanta pentru o sanatate optima si o functionare normala a sistemului nervos.

Multivitamine

Un studiu dublu-orb controlat cu placebo, cu durata de un an, a fost efectuat pe 127 de tineri adulti sanatosi (cu varste cuprinse intre 17 si 27 de ani), tratati cu 9 vitamine in doze de 10 ori mai mari decat recomandarea zilnica, comparativ cu masuratorile initiale, suplimentarea cu vitamine a produs imbunatatiri la doua teste de atentie la femei, dar nu si la barbati.

Cu toate acestea, diferentele fata de placebo nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

0 Shares
You May Also Like