O pedeapsa cu inchisoarea cu suspendare este tot un termen de inchisoare, cu exceptia faptului ca infractorul ispaseste pedeapsa in afara inchisorii, in conditii stricte, asemanatoare inchisorii.
Ce este inchisoarea cu suspendare?
Pedepsele conditionate sunt uneori numite „arest la domiciliu” deoarece adesea impun ca infractorul sa petreaca toata sau o parte din pedeapsa acasa. La fel ca in cazul inchisorii, pedeapsa cu inchisoarea conditionata este insotita de o condamnare care se pronunta impotriva infractorului.
Pentru a impune o pedeapsa cu inchisoarea conditionata, judecatorul trebuie mai intai sa impuna o pedeapsa cu inchisoarea si apoi sa decida daca il lasa sau nu pe infractor sa execute pedeapsa in afara inchisorii.
Limitele se aplica cazurilor in care judecatorul poate impune o pedeapsa cu inchisoarea conditionata. Judecatorul poate aplica o pedeapsa conditionata numai in urmatoarele situatii:
- Pedeapsa inchisorii este mai mica de doi ani;
- Infractorul nu a fost gasit vinovat de o infractiune pedepsita cu o pedeapsa minima de inchisoare;
- Infractorul nu a fost condamnat pentru o infractiune de vatamare corporala grava, un act de terorism sau o infractiune savarsita de o organizatie criminala pedepsita cu rechizitoriu pentru care se preconizeaza o pedeapsa cu inchisoarea de maximum zece ani sau mai mult;
- Judecatorul este convins ca permiterea infractorului sa-si ispaseasca pedeapsa in comunitate nu ameninta siguranta publica;
- Judecatorul este convins ca permiterea infractorului sa-si execute pedeapsa in comunitate este in concordanta cu principiile de condamnare din Codul penal.
Pedepsele cu inchisoarea cu suspendare vin cu conditii obligatorii si, de obicei, restrictii care sunt similare unei pedepse cu inchisoarea. „Arestarea la domiciliu” face adesea parte din pedeapsa conditionata; cel putin pentru o parte a condamnarii.
Arestul la domiciliu inseamna, in mod normal, ca infractorul trebuie sa stea la domiciliu tot timpul (sau pentru anumite ore), cu exceptia muncii, a frecventarii cursurilor, a frecventarii la slujbe religioase, a merge la programari medicale sau pentru situatii de urgenta.
Pot fi impuse si alte conditii similare celor dintr-un program de reintegrare sociala. De asemenea, este obisnuit ca ordinul de probatiune sa urmeze o sentinta conditionata.
Pedeapsa conditionata este supravegheata de un supraveghetor al sentintei conditionate (care este de fapt un ofiter de probatiune). Pentru fiecare pedeapsa conditionata, infractorul trebuie sa se prezinte cel putin o data in fata supraveghetorului de pedeapsa. In cazul pedepselor multiple cu inchisoarea conditionata, infractorul trebuie sa se prezinte de mai multe ori.
Daca se presupune ca un infractor a incalcat una sau mai multe dintre conditiile pedepsei sale conditionate, o audiere poate fi programata in fata unui judecator. In cazul in care judecatorul este convins ca infractorul a incalcat unul sau mai multi dintre termenii pedepsei sale conditionate fara un motiv legal sau intemeiat, el poate dispune ca infractorul sa-si execute pedeapsa ramasa in inchisoare.
Care sunt situatiile in care este necesar sa urmezi un program de reintegrare sociala?
Programele de reintegrare sociala sunt solicitate in situatiile in care persoana este condamnata cu suspendare pentru savarsirea unor infractiuni, printre care:
- Conducerea unui autovehicul fara permis de conducere
- Conducerea sub influenta alcoolului
- Consum de substante psihoactive
- Acte de natura agresiva (loviri, distrugeri de bunuri, etc.).