Ce este o ecografie mamara?

Ce este o ecografie mamara?

0 Shares
0
0
0

Ecografia mamara este un test care foloseste ultrasunetele pentru a produce imagini relativ precise ale interiorului sanului. Se foloseste pentru a determina natura (lichida sau solida) a nodulilor palpati sau descoperiti in timpul unei mamografii. Cel mai adesea, ultrasunetele sunt un supliment la mamografie.

Cu toate acestea, utilizarea sa este preferata la femeile gravide sau in timpul alaptarii. Este standardul de aur pentru adolescenti si femei tinere cu tesut glandular foarte dens. Ecografia este utilizata pentru a ghida o biopsie sau o punctie a unei leziuni.

Cum merge examenul?

Pacienta, intinsa pe spate, sta mai mult sau mai putin in decubit lateral pentru a permite accesul la intreaga suprafata a sanului – inclusiv daca pacientul are o cicatrice de mastectomie – si pentru a matura golurile axilare situate sub brate. Astazi, ultrasunetele sunt sistematic mamare si axilare. Pentru efectuarea unei ultrasunete, radiologul foloseste o sonda plana pentru a permite penetrarea tesuturilor cat mai omogena.

Inainte de a-l aplica pe pielea sanului, el acopera sanul cu gel care serveste ca interfata intre sonda si tesut, deoarece aerul nu permite transmiterea ultrasunetelor. Si deplasarea sondei trebuie intotdeauna sa se faca in aceeasi directie, conform unei metodologii repetate si reproductibile. Ecografiile emise corespund obstacolelor intalnite in timpul acestei palpari prin sonda interpusa.

Fiecare dintre aceste semnale este analizat de un sistem informatic care retransmite imediat imaginea structurii sanilor si a golurilor axilare pe un ecran video – motiv pentru care examinarea are loc in intuneric intr-o camera speciala la clinica pentru ecograf san Cluj.

Recomandari inainte de o ecografie

Ecografia poate fi facuta in orice moment al ciclului. Nu este necesara nicio pregatire. Nu trebuie sa fii pe stomacul gol. Vi se cere doar sa aveti pielea curata, de preferinta fara a aplica in prealabil crema grasa.

Cand se face o ecografie mamara?

Ca parte a screening-ului cancerului de san, ecografia mamara urmeaza cel mai adesea o mamografie, testul imagistic standard. Permitand intrarea in san, ultrasunetele completeaza o mamografie si rafineaza evaluarea sanilor. Exista trei indicatii pentru diagnosticarea ecografiei mamare:

  1. Fie mamografia mamara nu este foarte utila, deoarece sanii pacientului sunt foarte densi, ceea ce este cazul pentru 40 pana la 45% dintre femei. De fapt, cu cat sanii sunt mai densi, cu atat mamografia este mai putin sensibila la detectarea unei leziuni, in timp ce ecografia mamara este mai eficienta atunci cand sanii sunt densi. Astfel, poate detecta mici tumori invazive de mai putin de 1 cm care sunt inca intr-un stadiu incipient (fara ganglioni limfatici);
  2. Fie mamografia a relevat o anomalie, fie a aratat o imagine suspecta: se efectueaza apoi o ecografie mamara, care va face posibila determinarea mai precisa a lichidului (chistului) sau a caracterului solid al unei leziuni si uneori poate chiar sa defineasca caracterul benign sau , dimpotriva, suspect de imagine;
  3. Fie examenul clinic a identificat o problema. Oricare ar fi rezultatul (normal sau patologic) al mamografiei, care ramane examenul de screening pentru cancerul de san, va fi prescrisa sistematic o ecografie mamara, pentru a masura dimensiunea anomaliei, a specifica natura acesteia si a contribui astfel la diagnostic.
0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like