Ce este ecografia mamara?

Ce este ecografia mamara?

0 Shares
0
0
0

Imagistica cu ultrasunete a sanului foloseste unde sonore cu scopul de a obtine imagini ale structurilor interne ale sanului.

Este utilizat in principal cu scopul de a ajuta la diagnosticarea nodulilor sanilor sau a altor anomalii pe care medicul dumneavoastra le-ar fi putut gasi in timpul unui examen fizic, dupa ce ati avut parte de o mamografie sau RMN de san. Avantajul este ca o ecografie sani Cluj este sigura, noninvaziva si nu foloseste radiatii.


Ce este ecografia mamara?

Cum se face ecografia mamara?

O ecografie mamara se face de catre un radiolog sau chirurg de san. Vi se va cere sa va dezbracati deasupra taliei. Vi se va da o rochie sau un halat, si vi se va cere sa indepartati toate bijuteriile din jurul gatului.

Vi se va aplica un gel pe san, astfel incat traductorul sa poata ridica undele sonore pe masura ce este deplasat inainte si inapoi peste san. O imagine a tesutului mamar poate fi vazuta pe un ecran TV.

Un test de acest gen (ecografie a sanilor) dureaza de obicei aproximativ 15 minute. Poate fi nevoie de mai mult timp daca se face un examen de san sau daca este planificata si o biopsie. Vi se poate cere sa asteptati pana cand un radiolog va examina imaginile. Radiologul poate dori sa faca mai multe vizualizari cu ultrasunete ale unor zone ale sanului.

Cum se va simti ecografia mea la san?

Gelul se poate simti rece cand este pus pe san. Veti simti o presiune usoara din partea traductorului in timp ce va trece peste san, dar nu trebuie sa simtiti disconfort decat daca sanul este fraged din cauza modificarilor fibrochistice ale sanului, a unui abces sau a unei alte infectii.

Nu veti auzi undele sonore. O ecografie speciala Doppler poate fi utilizata pentru a verifica fluxul de sange catre san; puteti auzi undele sonore din acest tip de ultrasunete.

Care sunt unele utilizari comune ale procedurii?

Determinarea naturii unei anomalii mamare

Utilizarea principala a ultrasunetelor mamare este de a ajuta la diagnosticarea anomaliilor mamare detectate de un medic in timpul unui examen fizic (cum ar fi o bucata) si de a caracteriza anomaliile potentiale observate pe mamografie sau imagistica prin rezonanta magnetica a sanilor (RMN).

Imagistica cu ultrasunete poate ajuta la determinarea daca o anomalie este solida (care poate fi o afectiune non-canceroasa de tesut sau o tumora canceroasa), plina de lichid (cum ar fi un chist benign) sau atat chistica cat si solida. Ecografia Doppler este utilizata pentru a evalua aportul de sange in leziunile mamare.

Examinarea suplimentara a cancerului de san

Mamografia este singurul instrument de screening pentru cancerul de san care se stie ca reduce decesele datorate cancerului de san prin depistarea timpurie. Chiar si asa, mamografiile nu detecteaza toate cancerele de san.

Unele leziuni si anomalii ale sanului nu sunt vizibile sau sunt greu de interpretat pe mamografii. Sanii care sunt considerati densi au o multime de tesuturi glandulare si conjunctive si nu prea mult tesut gras, iar asta face cancerul mai greu de detectat.

Multe studii au aratat ca ultrasunetele si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pot ajuta la completarea mamografiei prin detectarea cancerelor de san care s-ar putea sa nu fie vizibile la mamografie.

Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa determinati daca oricare dintre aceste teste vi se potriveste. RMN-ul este mai sensibil decat ecografia in ilustrarea cancerului de san, dar este posibil ca RMN-ul sa nu fie disponibil pentru toate femeile.

Daca se efectueaza screening-ul RMN, atunci nu este necesara screeningul cu ultrasunete, desi ecografia poate fi utilizata pentru a caracteriza si biopsia anomaliilor observate pe RMN. Atunci cand ecografia este utilizata pentru screening, pot fi identificate anomalii care nu sunt vizibile cu mamografia, inclusiv unele care pot necesita biopsie. Multe dintre anomaliile constatate la ultrasunetele mamare de screening nu sunt cancer (fals pozitive).

Ecografia poate fi oferita ca instrument de screening pentru femeile care:

  • prezinta un risc ridicat de cancer la san si nu pot fi supuse unui examen RMN.
  • sunt insarcinate sau nu ar trebui sa fie expuse la radiografii (care sunt necesare pentru o mamografie).
  • au o densitate crescuta a sanului – cand sanii au o multime de tesut glandular si conjunctiv si nu prea mult tesut gras (vezi pagina Densii sanilor pentru mai multe informatii).

De-asemenea, este important de mentionat faptul ca o ecografie a sanilor, poate fi utilizata ca instrument de screening si pentru a efectua o biopsie mamara. Atunci cand o examinare cu ultrasunete releva o anomalie suspecta a sanului, medicul poate alege sa efectueze o biopsie ghidata cu ultrasunete.

Deoarece ecografia ofera imagini in timp real, este adesea folosita pentru a ghida procedurile de biopsie. Un examen cu ultrasunete va trebui, de obicei, sa fie efectuat inainte de biopsie pentru a planifica procedura si pentru a determina daca aceasta metoda de biopsie poate fi utilizata.

0 Shares
You May Also Like