Ce desert au romanii pe masa de sarbatori?

Ce desert au romanii pe masa de sarbatori?

0 Shares
0
0
0

Mai sunt putine zile pana la Craciun, si cu siguranta exista persoane care se intreaba ce desert au romanii pe masa de sarbatori, pentru ca nu stiu ce sa aleaga, asa ca in randurile care urmeaza vom dezbate acest subiect.

Vom incepe mai intai de toate prin a preciza ca anul 2020 este total diferit de toti ceilalti ani de pana acum, iar acest lucru se datoreaza situatiei in care ne aflam, pandemiei mai exact.

Din acest motiv, nu vom mai putea sa mergem din casa in casa la colindat, nu vom mai putea sa primim colindatori, deci practic oamenii nu se vor mai pregati la fel ca in alti ani, dat fiind faptul ca se va petrece Craciunul in familie.
Ce desert au romanii pe masa de sarbatori?

Cei care totusi tin la traditii, si care isi doresc sa aiba masa plina de sarbatori, chiar daca vor petrece acasa Craciunul, in familie, isi vor dori sa aiba neaparat mesele pline de bunatati. Veti afla despre ce este vorba in randurile care urmeaza, cand vom discuta atat despre desert cat si despre celelalte produse pe care le avem cu totii pe masa.

Nu putem incepe sa discutam despre bunatatile pe care romanii le au pe masa de Craciun, fara sa ne gandim la carnea de porc mai intai de toate, si la preparatele obtinute din carne de porc.

Este cat se poate de firesc acest lucru in conditiile in care la tara de exemplu, la fiecare casa se taie cel putin un porc de Craciun. Deci, aceste bunatati obtinute din carne de porc, vor fi prezente pe mesele romanilor in zilele de sarbatoare.

In schimb, cand vine vorba despre sarbatorile Pascale, stim ca se sacrifica mieii, astfel ca romanii au pe masa drob de miel, si uneori si alte preparate din carne de miel, in functie de preferinte.

Ei bine, desertul nu lipseste de pe mesele romanilor, iar aici ne gandim mai intai de toate la cozonac, care dupa cum ne place sa ii spunem, este “desertul traditional romanesc”, desi exista multe dovezi arheologice care ne arata faptul ca primii cozonaci au fost facuti cu mult timp in urma, pe vremea Egiptului antic.

In zilele noastre, femeile aleg  sa isi indrepte atentia spre Boromir cozonac pricomigdala, sau spre diferite alte sortimente de cozonac. Isi pot comanda chiar si cozonacul traditional, astfel incat sa aiba pe masa cei mai deliciosi si cei mai gustosi cozonaci, dar exista si diferite alte sortimente.

Exista inas si gospodine, mai ales cele din mediul rural, carora le face placere sa petreaca timpul in bucatarie framandand, astfel ca de Craciun si de Paste (si nu numai), vor avea cozonaci pe masa. De la cozonaci cu nuca si pana la cozonaci cu rahat si nuca sau cozonaci cu cacao, gospodinele stiu sa faca diferite sortimente de cozonac pe care il pun pe masa de sarbatori.

Turta dulce este de-asemenea un alt desert popular, mai ales in mediul rural, acolo unde gospodinele nu cumpara turta dulce, ci o fac pe cont propriu, in propria bucatarie.

In afara acestora, romanii mai pun pe masa de sarbatori diferite sortimente de prajitura. Unele femei aleg sa cumpere prajitura in schimb, pentru a face economie de timp.

Pe mesele romanilor de sarbatori insa, se regasesc si diferite tipuri de bautura. Vinul, berea sau taria sunt aflate pe masa, iar atunci cand vin musafirii in vizita sau colindatorii, acestia sunt serviti cu toate bauturile de pe masa, inclusiv cu bautura.

Asadar, cam acestea sunt produsele pe care le avem cu totii pe masa in zilele de sarbatoare, deci este logic sa iubim atat de mult fiecare sarbatoare crestina.

0 Shares
You May Also Like