Care sunt cele mai cunoscute analize medicale de laborator?

Care sunt cele mai cunoscute analize medicale de laborator?

0 Shares
0
0
0

Analizele medicale de laborator sunt un ansamblu de teste, care pot fi mai putin sau mai mult complexe si care ofera informatii despre aspectul si functionalitatea diferitelor organe si compartimente ale organismului. Aceste analize medicale Targu Mures ofera de-asemenea informatii asupra gradului de sanatate si asupra bolii care afecteaza organismul in cauza.

In urmatoarele randuri veti descoperi care sunt cele mai comune teste de laborator, si veti afla cateva lucruri interesante despre acestea. Iata asadar despre ce este vorba.

Care sunt cele mai cunoscute analize medicale de laborator?

Numarul complet de sange

Acest test, cunoscut si sub numele de CBC, este cel mai frecvent test de sange efectuat. Masoara tipurile si numarul de celule din sange, inclusiv celule rosii si albe din sange si trombocite. Acest test este utilizat pentru a determina starea generala de sanatate, pentru a detecta afectiunile si pentru a evalua starea nutritionala. Poate ajuta la evaluarea simptomelor precum slabiciune, oboseala si vanatai si poate ajuta la diagnosticarea unor conditii precum anemie, leucemie, malarie si infectie.

Timpul protrombinei

Cunoscut si ca PT si Pro Time, acest test masoara cat dureaza sangele pentru a coagula. Acest test de coagulare masoara prezenta si activitatea a cinci factori de coagulare a sangelui diferiti. Acest test poate detecta anomalii de sangerare si poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza tratamentele medicamentoase care impiedica formarea cheagurilor de sange.

Panou metabolic de baza

Acest test masoara glucoza, sodiul, potasiul, calciul, clorura, dioxidul de carbon, azotul din uree din sange si creatinina care pot ajuta la determinarea nivelului de zahar din sange, electrolitului si echilibrului lichidului, precum si functia renala. Panoul metabolic de baza va poate ajuta medicul sa monitorizeze efectele medicamentelor pe care le luati, cum ar fi medicamentele cu hipertensiune arteriala, pot ajuta la diagnosticarea anumitor afectiuni sau pot face parte dintr-un screening de sanatate de rutina. Este posibil sa fie nevoie sa postesti pana la 12 ore inainte de acest test.

Panou metabolic complet

Acest test combina Panoul metabolic de baza cu alte sase teste pentru o evaluare mai cuprinzatoare a functiilor metabolice, cu accent pe sistemele de organe.

Panoul lipidic

Panoul lipidic este un grup de teste utilizate pentru evaluarea riscului cardiac. Include nivelul colesterolului si al trigliceridelor.

Panoul hepatic

Panoul hepatic este o combinatie de teste utilizate pentru evaluarea functiei hepatice si pentru a stabili prezenta posibila a tumorilor hepatice.

Hormonul de stimulare a tiroidei

Acest test ecranizeaza si monitorizeaza functia tiroidei.

Hemoglobina A1C

Acest test este utilizat pentru diagnosticarea si monitorizarea diabetului.

Analiza urinelor

Adesea primul test de laborator efectuat, acesta este un test de screening general utilizat pentru a verifica semnele precoce ale bolii. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza diabetul sau bolile renale.

Culturi

Culturile sunt utilizate pentru a testa diagnosticul si tratamentul infectiilor. Boli precum infectii ale tractului urinar, pneumonie, streptocard, MRSA si meningita pot fi detectate si testate pentru un tratament antibiotic adecvat.

Ei bine, acestea sunt doar cateva dintre testele de laborator care pot fi efectuate in diferite clinici medicale. De exemplu, cei care au nevoie de diferite analize medicale, pot opta pentru analize medicale Targu Mures la CartiSanmed, o clinica medicala cu cea mai mare experienta din zona, si care dispune de cei mai buni medici, renumiti atat in tara cat si in strainatate.

0 Shares
You May Also Like