Care sunt beneficiile sapunului de casa?

0 Shares
0
0
0

Istoria nu spune nimic despre cum si cand au fost descoperite proprietatile vindecatoare ale celebrului sapun de casa pentru par, dar medicina populara cunoaste multe cazuri de rezolvare a problemelor de sanatate cu ajutorul sapunului.

Ingredientele sapunului de casa pentru par sunt  naturale, deci nu dauneaza sanatatii. Sapunl de casa este un antiseptic bun si nu exista riscuri de aparitie a unor alergii sau iritatii.

Pentru prevenirea iritatiei, pielea se sapuneste bine, se lasa spuma 20-30 de secunde, apoi se spala cu apa rece.

Pentru cei care sufera de diverse forme de dermatita sau de alergii la detergenti, o buna alegere este sa foloseasca legendarul sapun de casa.

Cum se prepara sapunul de casa?

Sapunul de casa se obtine in urma reactiei dintre o grasime si un hidroxid alcalin.

Pentru prepararea sapunului se folosesc resturi de grasime (seu, untura de porc, margarina, unt, ulei) si soda caustica.  Printr-o metoda simpla si usor de realizat se poate prepara si acasa un sapun de calitate.

Pentru sapunul de casa  se strang toate resturile de grasime intr-un vas pana cand se ajunge la o cantitate de 1-2 kg. (Nu se folosesc resturi de grasime greu mirositoare din cauza alterarii.) Intr-o oala de 6-8 l (care nu va fi folosita apoi in alt scop!) se pun cate 200 g soda caustica si 1 l de apa pentru fiecare kilogram de grasime.

Dupa ce soda s-a dizolvat, se pune oala pe foc si se introduce grasimea, amestecand continuu.

Persoana care pregateste sapunul va purta ochelari si isi va feri fata si mainile in timpul operatiei, pentru a nu fi stropite de lichidul care clocoteste.

Si astazi taranii fac sapun din resturile de grasime ramase de la Ignat. Amestecul este tinut pe foc timp de mai multe ore, pana cand se produce procesul de saponificare.

Care sunt proprietatile sapunului de casa?

Sapunul este gata si se poate turna in cutii de lemn captusite cu hartie. Daca se doreste un sapun parfumat, se adauga la fiert o mana de pelin, lavanda, flori de trandafir, liliac etc. (planta proaspata sau uscata). Daca se doreste si o colorare a lui, se va turna in amestec putin colorant organic.

Un atuu important  al sapunului de casa este ca il poti utiliza fara a-ti face griji legate de sanatatea pielii de pe fata, gat si corp: detergentii puternici din sampoanele din comert afecteaza nu doar scalpul, ci si tenul sau pielea corpului prin contactul, greu de evitat, cu acestea.

Sapunul de casa este  natural si contine o cantitate importanta de glicerina naturala, ceea ce-l face sa fie cu adevarat hidratant,hranitor pentru par.

Este economic  datorita compozitie sale si dureaza de doua ori mai mult decat un sapun obisnuit.

Este hipoalergic deoarece nu contine substante chimice, este recomandat persoanelor cu piele sensibila.

Nu provoaca alergii (sapunul  de casa este cunoscut pentru efectul sau antibacterian, dar si pentru cel hipoalergenic).

Nu ataca si nu ingrasa parul,fiind suta la suta natural,singurul dezavantaj fiind faptul ca trebuie sa clatesti foarte bine atunci cand te speli cu sapunul de casa de par.

0 Shares
You May Also Like