Bradutul de Craciun. Istorie si traditii

0 Shares
0
0
0

Bradutul de Craciun. Istorie si traditii
In preajma apropierii sfintelor sarbatori de Craciun, in traditia populara, fiecare familie se bucura de un brad impodobit. De obicei este ales un conifer, care ramane verde pe toata perioada anului (pin, brad sau molid), acesta reprezentand, o data expus in casele noastre, un alt motiv asociat cu celebrarea Craciunului.

Obiceiul bradului impodobit de Craciun, isi afla originile in perioadele timpurii ale Germaniei moderne, in ziua de astazi fiind numit Weihnachtsbaum, Christbaum sau Tannenbaum cu origini inca si mai vechi, ce coboara pana in secolul 16 sau posibil chiar secolul 15, unde crestinii devotati au inceput sa-si decoreze casele cu brazi impodobiti, in preajma sarbatorii de Craciun.

In afara Germaniei, acest obicei a inceput sa capete popularitate cat mai mare, o data cu a doua jumatate a secolului al 19-lea si in primul rand in societatea inalta. Brazii sau pinii erau de obicei impodobiti cu mere, nuci, alte fructe sau preparate culinare.

[adsenseyu1]

De la inceputurile secolului al 18-lea, obiceiul si-a extins ritualul, prin inceperea iluminarii bradutilor, in principal cu lumanari, ulterior renuntandu-se la acestea si o data cu aparitia curentului electric si al becurilor, s-a trecut la folosirea acestora din urma.

In ziua de astazi exista o mare varietate de ornamente sau de instalatii de iluminat pentru brazii impodobiti de Craciun. Totodata, se obisnuieste ca in varful copaceilor astfel decorati sa se puna un anumit ornament, de multe ori considerat a fi chiar ornamentul principal al bradului si acesta este de obicei un inger sau o stea.

Ingerul il reprezinta astfel pe arhanghelul Gabriel iar steaua, reprezinta steaua din Betleem care a aparut pentru o scurta perioada, vestind nasterea mantuitorului.

In timp ce originile clare ale bradutului impodobit de Craciun, dovedesc aparitia acestui obicei in timpul Renasterii sau Germania moderna timpurie, anumite teorii speculeaza aparitia acestui obicei mult mai devreme. In secolul al 16-lea, obiceiul a fost asociat cu insusi reformatorul protestant Martin Luther, despre care s-a spus ca a fost primul care a decorat un bradut de Craciun cu lumanari aprinse.

De asemenea, obiceiul impodobirii bradului, poate fi urmarit ca si simbolism pana in perioada pre-crestina, in anumite rituri ale iernii, in particular putem aminti aici despre povestea lui Donar si a stejarului sau, in care Sf.

[adsenseyu1]

Bonifaciu taie un batran stejar pe care paganii il adorau si il inlocuieste cu un brad sau molid, spunandu-le acestora ca forma lui triunghiulara, aminteste omenirii despre Sfanta Treime, iar varful sau ne arata calea catre cer.

In mod alternativ, chiar in Evul Mediu, copacii verzi, asociati cu nemurirea, ca de exemplu brazii sau molizii, au fost reprezentati in iconografie sau in scrieri, cu referire la “Copacul din Rai”.

Inca de la inceputurile secolului 20, copacul impodobit in preajma sarbatorilor de iarna, a devenit ceva comun, mai ales in marile capitale ale lumii, in mari orase dar si orasele, in magazine, etc.

De asemenea, mari orase au ales sa expuna mai ales in spatiile centrale, mari brazi, special alesi si impodobiti de catre autoritatile locale, de obicei, ca de exemplu “Macy’s Great Tree” din orasul Atlanta, bradul din “Rockefeller Center” din New York sau altele.

0 Shares
You May Also Like