Invatamantul in tara noastra nu inseamna numai scoli publice dupa cum multi din noi ne-am obisnuit sa credem. In afara de sistemul traditional la noi in tara functioneaza si o retea aflata in continua dezvoltare si expansiune, de scoli private, in care copiii ce apartin familiilor cu posibilitati financiare peste medie vor face cunostinta cu un mediu modern si foarte atractiv de invatare.
La ele se vor adauga si toate institutiile care utilizeaza metode de educatie alternativa. Noi va recomandam sa cautati scoala privata Sector 1.
Exista deci o serie de mai multe optiuni insa cum o putem alege pe cea care se potriveste pentru copiii vostri si pentru familia voastra. Va prezentam mai jos si o trecere in revista a sistemelor importante de invatamant a tuturor avantajelor si tuturor dezavantajelor fiecaruia din ele.
Modelele pe care le cunoastem cu totii prea bine, sistemul public de invatamant a fost mereu criticat din cauza hibelor lui si prezinta si o imagine plina de extreme. Exista o gama vasta de scoli, de la cele de top cu rezultate super bune la scoli care au grupuri sanitare insalubre si o rata de promovare apropiata de 0.
Acest sistem ramane totusi foarte apreciat pentru capacitatea lui de a produce destul de multi elevi geniali, copii cu performante foarte bune pe care mai tarziu ii vom gasi pe listele de absolventi in universitati internationale de mare prestigiu sau ocupand posturi foarte importante in companiile din Silicon Valley.
Tragand totusi linie vom exemplifica avantajele si dezavantajele care vin la pachet odata cu inscrierea copiilor la scolile publice. Primul avantaj este accesul la o retea extinsa de scoli acesta fiind un aspect foarte important pentru cei care isi cauta o scoala aproape de casa.
Pregatirea foarte larga a elevilor in scoala generala care le va permite sa asimileze un bagaj mai mare de cunostinte din diverse domenii si care de asemenea le vor oferi suficient timp in scopul de a isi descoperi pasiunile si domeniile pe care isi doresc sa le studieze profund.
Costurile sunt mult mai mici comparativ cu cele private.
Elevii au posibilitatea de a relationa cu mai multe persoane care au personalitati diferite, cu colegi care provin din diverse medii si pot astfel sa se adapteze mult mai simplu la realitatea din exteriorul scolii.
Printre dezavantaje vom enumera mai multe lucruri care fac ca scolile de stat sa inceapa sa fie ocolite.
Conditiile care lasa de cele mai multe ori de dorit, salile de clasa care nu sunt renovate, terenurile si salile de sport foarte nesigure ori dotate necorespunzator. Accesul la noile tehnologii este redus si doar unul dintre 250 de elevi au acces la laptop sau la calculator cu conexiune la internet.
Numarul de elevi mare dintr-o clasa. Modelele de predare, de invatare si de evaluare clasic, invechit si rigid sau nediferentiat. Diversitatea redusa a optionalelor si procentele reduse de activitati practice si artistice. Elevii primesc informatiile in mod pasiv. Predomina aici predarea si evaluarea si nu se pune accent pe activitatile de grup si pe activitatile experimentale.