Tipuri de sisteme solare pentru incalzirea apei calde

Tipuri de sisteme solare pentru incalzirea apei calde

0 Shares
0
0
0

Atat sistemele Closed-Loop cat si Open-Loop pot utiliza colectoare plate  sau colectoare tubulare de evacuare.

Sisteme solare de incalzire a apei pot fi panouri solare presurizate sau panouri solare nepresurizate. Sistemele Drain Back utilizeaza apa distilata ca fluid de transfer de caldura (HTF) in bucla colectorului. O pompa trimite apa prin colectoare.

Apa se scurge prin gravitatie la rezervorul de stocare si la schimbatorul de caldura; Nu exista vane de esec si sistemul este complet nepresurizat. Cand pompele sunt oprite, colectorii sunt goi, ceea ce asigura o protectie la inghet si, de asemenea, permite sistemului sa se opreasca daca apa din rezervorul de stocare devine prea fierbinte.Tipuri de sisteme solare pentru incalzirea apei calde

Deoarece apa este folosita ca fluid de transfer de caldura, nu trebuie niciodata schimbata ca la  sistemele antifreeze sub presiune. Cele mai multe coduri sanitare nu necesita schimbatoare de caldura cu pereti dubli pentru sistemele de drenare cu apa distilata.

Avantajele acestui sistem

Sistemul nu are supape de retinere, ventilatoare de aer, manometre si rezervoare de expansiune.
Nu se poate inversa termosifonul noaptea.
Sistemele de refulare pot incalzi sistemele antigel de pana la 8%.
Se vor folosi tuburi mari (teava de cupru 3/4 “) si izolatie.
Componentele sistemului de evacuare au costat cu aproximativ 15-20% mai mult decat un sistem de incalzire a apei solare cu bucla directa activa pentru incalzirea apei rezidentiale.

Sistemul de incalzire a apei cu incalzire activa

Este cel mai simplu si in mod normal cel mai putin costisitor sistem activ de instalat. Nu exista schimbator de caldura care sa permita transferul eficient de caldura direct in apa. Sistemul functioneaza la presiunea standard a liniei.

Un controler diferential compara temperatura unui senzor situat la colectorul solar cu temperatura unui senzor situat in partea inferioara a rezervorului de stocare a apei calde (unde este apa mai rece). Cand colectorul solar este mai cald decat apa din partea inferioara a rezervorului cu 4 sau 5 grade, controlul diferential activeaza o mica pompa de circulatie care atrage apa rece din partea inferioara a rezervorului de stocare a apei calde si o misca prin circuit. Apa incalzita solar este readusa in partea superioara a rezervorului.

O alta versiune a acestui sistem utilizeaza un panou fotovoltaic (electric de energie solara) pentru a actiona o pompa de circulatie directa (DC).

Sistemele Direct Loop sunt potrivite pentru clima usoara si moderata, unde inghetarea este minima.

Cum se protejeaza impotriva inghetarii:

Controlerul diferential utilizeaza pompa de circulatie pentru a circula cu apa calda din rezervorul de colectare prin colectoare si conducte in momentele in care temperaturile se apropie de congelare.

Exista o supapa suplimentara de blocare a vaporilor de rezerva amplasata la colector care se va activa prin scurgerea apei din colector pe acoperis atunci cand temperaturile se apropie de congelare.

Avantajele acestui sistem

Un sistem direct produce cea mai mare performanta de functionare, deoarece nu exista pierderi de caldura in timpul noptii din apa calda stocata pe acoperis asa cum se intampla intr-un sistem pasiv si nici o eficienta pierduta printr-un proces de schimb de caldura ca intr-un sistem cu bucla inchisa.

Apa potabila din rezervorul de stocare a apei calde se misca direct prin colector.

0 Shares
You May Also Like