Tanarul zilelor noastre

0 Shares
0
0
0

Tanarul zilelor noastre

Imediat dupa terminarea fiecarui ciclu de studii tanarul din ziua de astazi este pus in fata unor optiuni pe care nu le discerne, de cele mai multe ori. Daca pana nu demult, era important ca fiecare elev absolvent de ciclu gimnazial sa aleaga un liceu potrivit pentru capacitatile si competentele sale, in speranta ca acesta il va indruma mai departe catre un loc de munca acceptabil.

Este si normal ca in societatea zilelor noastre optiunile sa fie mult mai diversificate, dar in acelasi timp cu finalizari diferite. Spre exemplu, un tanar care tocmai a absolvit un liceu teoretic cu profil uman nu are foarte multe oportunitati pe piata muncii, asa ca decide sa mearga mai departe sa se specializeze pe un domeniu anume.

[adsenseyu1]

 

Problema este ca, de cele mai multe ori, tanarul absolvent nu are destule specializari in universitati care sa aiba o finalitate practica dupa absolvire. Pentru absolventii profilului uman, universitatile nu au foarte multe specializari practice. De la lingivistica si stiinte ale comunicarii pana la drept gasim putine domenii care garanteaza un loc de munca dupa 3-4 ani de facultate.

De aceea, multi dintre tineri si tinerele din secolul XXI, isi pun intrebari cu privire la viitoarea lor cariera si la cum sa-si atinga scopurile. Desigur, de cele mai multe ori aceste scopuri sunt imediate si materiale. Vor sa se imbogateasca, sa-si cumpere o masina sau sa-si deschida o mica afacere.

De aceea, veti descoperi in jurul vostru, la un mic sondaj, ca printre cunostintele voastre sunt tineri si mai ales tinere dispuse sa accepte orice gen de loc de munca; tocmai din ideea ca isi strang bani pentru a-si continua studiile sau a-si pune la punct alte paliere ale vietii. Asa se face ca multe domnisoare aplica si la posturi ca model la studio videochat sau animatoare in club, in timp ce foarte multi baieti vor accepta sa castige bani din aspectul fizic, sau din posturi in domeniul vanzarilor.

Tanarul zilelor noastre nu mai cauta totusi joburi care sa necesite prea mult efort fizic. Ideal ar fi pentru ei sa gaseasca un post de lucru bine platit si cu munca putina, insa majoritatea tinerilor cu varste cuprinse intre 17-25 de ani cauta “chilipiruri” printre joburile de pe piata muncii. In jur de o treime dintre tinerii cu studii medii ajunge sa lucreze in strainatate, tot din ideea de a economisi bani pe termen scurt si mediu. Putini insa, inteleg ca o cariera necesita studii si munca pentru cativa ani, inainte ca succesul sa arunce cu bani peste ei.

[adsenseyu1]

Putine domenii de pe piata muncii ofera salarii mari de la inceput. Cateva posturi din IT, inca vreo cateva din videochat si industria aferenta si pe alocuri domeniul artistic( daca ai noroc si iti place sa canti si ai si voce), in rest peste tot este nevoie de munca sustinuta, destul de mult timp, pentru a ajuge in final sa-ti vezi visul cu ochii.

Tanarul zilelor noastre nu a inteles ca pentru a-ti indeplini dorintele trebuie sa deschizi ochii si sa muncesti, el continua sa vizese la lucruri ce “cumva” vor ajunge si la ei. Optimismul este in regula, dar ar functiona mai cu spor daca ar fi putin impins de la spate.

0 Shares
1 comment
  1. Intradevar multi tineri in ziua de astazi aplica pentru un post de videochat, si asta datorita veniturilor semnificative si programului flexibil, pe care ti-l poti adapta dupa programul facultatii.

Comments are closed.