Ia romaneasca a devenit element de inspiratie pentru alte popoare

Ia romaneasca a devenit element de inspiratie pentru alte popoare

0 Shares
0
0
0

Un numar tot mai mare de persoane isi doresc bluze moderne de dama pe Iiana pentru ca aceste modele sunt foarte elegante si seamana perfect cu modelul original. Comparativ cu bluzele imprimate care imita foarte bine iile, o ie cusuta manual ofera eleganta specifica portului popular romanesc. Este recomandat sa cumperi o ie cu motive geometrice si care sa fie cusuta manual si unica. O poti introduce in toate tinutele foarte usor.

Iile pot fi purtate atat in tinutele casual cat si in tinutele elegante si aceste lucruri au fost observate de strainii care au inceput destul de repede sa cumpere ii. La un momentdat toti europenii au inceput sa poarte haine care erau inspirate de ie.

Ia romaneasca a devenit element de inspiratie pentru alte popoare

Ia este o bluza care a fost purtata in mod traditional de femeile din romania. Cand auzi cuvantul traditional poti incepe sa te gandesti la mediul rural sau la sate si pasuni insa adevarul este ca bluza noastra romaneasca si-a castigat locul drept sursa de inspiratie pentru toti designerii de moda din intreaga lume inclusiv pentru numele grele cum ar fi Tom Ford care a scos la lumina o prima colectie de ii in 2012 inspirata din motivele traditionale din Romania.

Semnele si simbolurile care se gasesc pe ie nu sunt simple decoratiuni aleatorii si fiecare are o semnificatie. In functie de persoana care creaza ia, de regiune si de indemanare iile sunt diferite. Fiecare ie alaturi de toate celelate parti componente din costumul traditional au o poveste proprie si avand ghidul potrivit orice persoana poate sa inteleaga aceasta poveste.

Un simbol foarte des intalnit este copacul si respectiv structurile arborescente. Acestea sunt simboluri ale vietii, ale reinnoirii si alte intelepciunii. Uneori in loc de copaci croitoresele aleg sa isi faca doar cateva ramuri.

Fiecare parte din material, de la tesaturi si pana la broderiile complicate de pe maneci si de pe piept sunt realizate complet de mana insa designul nu s-a schimbat de foarte mult timp. fiecare parte din material, de la tesatura in sine si pana la broderia complicata de pe maneci si de pe piept a fost realizata complet de mana si designul este complet neschimbat de sute de ani.

Printre ele  bradul este foarte important mai ales pentru locuitorii zonelor de munte. Bradul este un simbol al tineretii, al vietii vesnice si al nemuririi si un motiv foarte des intalnit in mitologia romaneasca. De asemenea, apa este un alt motiv care serveste drept model pentru ie deoarece apa este prezenta in toate legendele. Clasica poveste a eroului care porneste in calatorie dupa apa vietii, care ii va da tinerete vara batranete si care il va face nemuritor este foarte bine cunoscuta. La final de obicei eroul afla ca sunt lucruri mult mai importante decat viata vesnica. Alaturi de aceste modele mai sunt si altele la fel de pline de legenda si de poveste de care nu putem uita. In  functie de zona de unde provine ia vei putea vedea mai multe motive brodate cu maiestrie pe ea.

0 Shares
You May Also Like