Din ce sunt facute dresurile

Din ce sunt facute dresurile

0 Shares
0
0
0

Pentru dresuri, nylonurile mai intunecate sunt in general gasite pe rafturile de vanzare cu amanuntul in timpul iernii, in timp ce nuantele mai palide sunt afisate in primavara si vara. In plus, unii designeri ofera dresuri cu extra elastic cusut la mijloc pentru a servi drept “control al taliei”;  altii produc dresuri cu curele usoare in loc de chiloti. Deoarece nailonul nu “respira” bine, unii producatori ofera tricotaje cu tesaturi de bumbac, iar ambele degete si tocurile pot fi intarite pentru a descuraja rularea.

Firele de nailon sunt fabricate intr-un proces cunoscut sub numele de filare a topiturii. In primul rand, substantele chimice implicate – acidul adipic si hexametilen diamina – trebuie polimerizate pentru a forma o rasina groasa care este apoi taiata in aschii sau pelete. Aceste materiale sunt folosite si pentru ciorapi modelatori.

Din ce sunt facute dresurile

Aceste pelete sunt apoi incalzite si presurizate intr-o autoclava intr-o solutie de sirop. Apoi, solutia este extrudata printr-un spinneret – un dispozitiv care arata si functioneaza ca un cap de dus, cu lanturi lungi de solutie de nylon care ies din gaurile dispozitivului.

Numarul de gauri depinde de tipul de fire dorit: o gaura produce fire monofilament, care sunt foarte subtiri si pure; mai multe gauri produc fir multifilament, care este mai dens si mai putin pur. Pe masura ce fibrele apar din spinneret, ele sunt racite cu aer si apoi intinse peste role pentru a stabiliza lanturile moleculare si pentru a intari fibrele. Firele sunt apoi infasurate pe bobine.

Firele sunt introduse intr-o masina de tricotat circulara, care o transforma intr-o serie de bucle. De obicei, controlat de calculator, masina contine 300 pana la 420 de ace si se roteste la viteze de pana la 1200 rpm; este nevoie de aproximativ 90 de secunde pentru a tricota un picior lung.

Apoi, deschiderile de la degetele de la picioare sunt cusute impreuna, si doua picioare sunt cusute impreuna pentru a forma dresul. Uneori sunt cusute impreuna cu o pata. La fel ca si celelalte etape ale fabricarii ciorapilor, coaserea este aproape complet automatizata.

Produsul cusut se deplaseaza apoi intr-o masina de vopsit, unde se va vopsi intr-una din mai mult de 100 de nuante diferite. Masina de colorat poate colora aproximativ 3500 de duzuri pe zi. Odata vopsite, dresurile sunt duse la un uscator de compartiment care le usuca.

Urmatorul pas, imbarcarea, este facut uneori inainte de procesul de vopsire, in functie de produsul final dorit. Imbracarea este procesul de plasare a dresurilor peste o forma de picior pentru a vedea daca iau forma dorita.

Pe tot parcursul procesului de fabricatie se efectueaza verificari de calitate pe dres. Pentru inspectie este utilizata o metoda statistica.

Astazi, filamentele unei alte fibre sintetice, spandex, sunt adesea combinate cu filamente din nailon pentru a spori elasticitatea si pentru a obtine o fixare confortabila. Mai recente, alte fibre cunoscute sub numele de microfibre sau microdeni au fost amestecate cu nailon. Un den este o unitate de masura care indica grosimea firului de nylon. Scara den variaza de la 7 la 80 deni cu numere mai mici indicand materialul mai fin si numere mai mari denotand materiale mai grele care vor fi folosite pentru a face materiale mai puternice. Cand sunt amestecate cu nailon, fibrele devin mai puternice.

0 Shares
You May Also Like