In acest articol va prezentam care sunt pasii pentru infiintare firma. Acest ghid are rolul de a va ajuta sa va infiintati o firma in Romania fara a pierde foarte mult timp.
Sunt mai multe societati comerciale si tipuri de firme pe care doriti sa le infiintati dar cea mai des utilizata forma de organizare este SRL-ul, mai exact Societatea cu Raspundere Limitata si noi va vom prezenta pasii cu ajutorul carora va puteti infiinta un SRL.
Pentru inceput trebuie sa mergeti la Registrul Comertului si sa rezervati denumirea firmei. Pentru a nu pierde foarte mult timp aici este bine sa aveti pregatite macar 3 denumiri pe care sa le treceti in cererea de verificare pentru disponibilitatea numelui si pentru a rezerva acest nume. Formularul necesar se solicita de la biroul pentru rezervari de denumiri si trebuie achitata si o taxa pentru aceasta procedura.
[adsenseyu1]
Ulterior va trebui sa stabiliti principalul obiect de activitate si obiecte de activitate secundare in conformitate cu clasificarile firmelor in functie de codul CAEN.
Trebuie sa depuneti si la banca un capital social. Prezentati-va la banca cu reservarea de nume si solicitati sa deschideti un cont pe numele acestei firme in care sa depuneti un capital social. In cazul unui SRL capitalul social minim ce trebuie depus este de 200 de lei.
Pentru a putea infiinta o firma este nevoie sa aveti un sediu social in care sa va desfasurati activitatea. Acest sediu poate fi proprietate persoanala, un spatiu inchiriat, spatiu asupra caruia aveti un contract de comodat sau un spatiu aflat in leasing imobiliar.
[adsenseyu1]
Dovada ca detineti un astfel de sediu se face cu ajutorul unei copii dupa actele enumerate mai sus.
Redactati actul consitutiv sau apelati la firma care se ocupa cu crearea acestuia sau la un birou notarial. Aveti nevoie si de declaratii pe proprie raspundere din care este obligatoriu sa rezulte ca indepliniti toate conditiile legale pentru a fi asociat sau administrator si obtineti specimenul de semnatura. Procedura aceasta se realizeaza in fata notarului.
Ulterior aveti nevoie de cerere de inregistrare. Act constitutiv semnat de asociati, act ce poate fi atestat de un avocat sau poate sa fie si sub semnatura privata, rezervarea numelui eliberata de la registrul comertului, actele de identitate ale administratorului sau ale asociatilor, documentul care atesta sediul social, acordul vecinilor sau al asociatiei de proprietari daca sediul social se afla intr-un bloc, declaratiile pe proprie raspundere autentificate de catre un notar, specimenul de semnatura, copiile certificate ale actelor de identitate, dovezile de plata ale tarifelor legale.
Taxele sunt achitate la Registrul Comertului unde se va inregistra firma si in cazul unui SRL acestea sunt de aproximativ 500 de lei pentru firmele cu asociat unic.Cu toate aceste trebuie sa va prezentati la Registrul Comertului unde un angajat va verifica corectitudinea tuturor acestor informatii si va aproba dosarul de inamtriculare a firmei.
Daca nu aveti timp puteti apela la un avocat care sa se ocupe de infiintare. Avocatul nu se poate prezenta si la notar sau la banca si aceste doua drumuri nu pot fi evitate. Este recomandat sa aveti sprijinul unui jurist sau al unui avocat pentru a beneficia de indrumare in redactarea acetelor si alegerea codurilor CAEN.