Ce sunt NFT-urile

Ce sunt NFT-urile? Prin ce sunt diferite de criptomonede?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt NFT-urile? Ce sunt asa numitele jetoanele nefungibile si ce le face unice? Prin ce sunt diferite de criptomonede? Cum functioneaza? Cine poate cumpara NFT-uri? Ce riscuri implica achizitionarea NFT-urilor? Iata ghidul dumneavoastra.

Jetoanele nefungibile (NFT) au luat lumea cu asalt, datorita capacitatii lor de a atribui valoare oricarui element, de la arta la muzica pana la un simplu selfie.

Vanzarile de NFT-uri au crescut cu 25 de miliarde de dolari in 2021, pe masura ce criptoactivul a explodat in popularitate, alimentat de interesul in crestere al celebritatilor si al evanghelistilor tehnologici, potrivit analizei datelor DappRadar. Cu toate acestea, unii experti cred ca NFT-urile sunt o bula care ar putea sa se sparga.

Ce sunt NFT-urile?

Orice lucru care poate fi convertit intr-o forma digitala poate fi un NFT. Totul, de la desene, fotografii, videoclipuri, GIF, muzica, articole din joc, selfie-uri si chiar si un tweet poate fi transformat intr-un NFT, care poate fi apoi tranzactionat online folosind criptomoneda.

Dar ceea ce face NFT unice fata de alte forme digitale este ca este sustinut de tehnologia Blockchain. Pentru cei neinitiati, Blockchain este un registru distribuit in care sunt inregistrate toate tranzactiile. Este asemenea carnetului bancar, cu exceptia faptului ca toate tranzactiile dvs. sunt transparente si pot fi vazute de oricine si nu pot fi schimbate sau modificate odata inregistrate.

NFT-urile castiga o popularitate masiva acum, deoarece devin o modalitate din ce in ce mai populara de a va prezenta si vinde opera de arta digitala. Miliarde de dolari au fost cheltuiti pe NFT-uri de la inceputurile sale — care dateaza din 2015, iar Terra Nulius a fost primul NFT pe Ethereum Blockchain, desi acest proiect a fost doar o idee care a permis doar personalizarea unui mesaj scurt care a fost apoi inregistrat pe blockchain. Apoi au aparut cardurile Curio, CryptoPunks si CryptoCats in 2017, inainte ca NFTS sa treaca incet in constientizarea publicului, apoi sa se extinda in adoptarea generala la inceputul lui 2021.

Cum functioneaza NFT-urile?

NFT functioneaza pe blockchain, deoarece ofera utilizatorilor proprietatea completa asupra unui activ digital. De exemplu, daca sunteti un artist sketch-uri si daca va convertiti activul digital intr-un NFT, ceea ce obtineti este dovada proprietatii, alimentata de Blockchain.

Asadar, de ce sunt oamenii dispusi sa cheltuiasca milioane pentru ceva la care ar putea face o captura de ecran sau pentru ceva ce ar putea descarca usor?

In cuvinte simple, atunci cand listati NFT-ul dvs. pe o piata, platiti ceva numit taxa de gaz (taxa de tranzactie) pentru utilizarea Blockchain-ului, dupa care arta dvs. digitala este apoi inregistrata pe Blockchain, mentionand ca dvs. (adresa dvs.) detineti respectivul NFT. Acest lucru va ofera proprietatea deplina, care nu poate fi editata sau modificata de nimeni, inclusiv de proprietarul pietei.

Se creeaza astfel un NFT sau, asa cum spun pasionatii de cripto, este „fabricat”, pentru a obtine drepturi de proprietate exclusive. NFT-urile pot avea un singur proprietar la un moment dat. In afara de proprietatea exclusiva, proprietarii NFT isi pot semna digital opera de arta si pot stoca informatii specifice in metadatele lor NFT. Acest lucru va fi vizibil numai pentru persoana care a cumparat NFT-ul.

Ce sunt NFT-urile? Prin ce difera un NFT de criptomoneda?

NFT-urile si criptomonedele sunt foarte diferite unele de altele. Desi ambele sunt construite pe Blockchain, aici se termina asemanarea.

Criptomoneda este o moneda si este fungibila, ceea ce inseamna ca este interschimbabila. De exemplu, daca detineti un token cripto, sa spunem un Ethereum, urmatorul Ethereum pe care il detineti va avea, de asemenea, aceeasi valoare. Dar NFT-urile sunt nefungibile, ceea ce inseamna ca valoarea unui NFT nu este egala cu alta. Fiecare arta este diferita de cealalta, ceea ce o face nefungibila si unica.

Cine poate cumpara NFT-uri

Cine poate cumpara NFT-uri?

Oricine detine un portofel cu criptomonede poate cumpara un NFT. Aceasta este singura conditie prealabila pentru achizitionarea unui NFT. Nu aveti nevoie de documente KYC pentru a cumpara o arta. Tot ce aveti nevoie este un portofel cu criptomonede alimentat de Metamask si o piata NFT unde puteti cumpara si vinde NFT.

Unele dintre cele mai mari piete NFT sunt:

OpenSea.io: considerata cea mai mare piata NFT, puteti gasi arta digitala, exista obiecte de colectie, inclusiv articole de joc, nume de domenii, chiar si reprezentari digitale ale activelor fizice la OpenSea. In esenta, platforma este ca un eBay pentru NFT-uri cu milioane de active digitale organizate in sute de categorii.

Rarible: destul de asemanator cu OpenSea, Rarible este, de asemenea, una dintre cele mai mari piete NFT care le permite artistilor si creatorilor sa emita si sa vanda NFT.

Foundation: aceasta este o piata unica NFT unde artistii trebuie sa primeasca „voturi pozitive” de la alti creatori pentru a-si posta arta. Artistii listeaza NFT pentru licitatie la un pret de rezerva, iar odata ce prima oferta este plasata, incepe o numaratoare inversa de 24 de ore. Daca o oferta este plasata in ultimele 15 minute, licitatia se prelungeste pentru inca 15 minute.

Care sunt riscurile asociate cu achizitionarea NFT-urilor?

NFT-urile, ca orice alta entitate, au si o latura intunecata. In trecutul recent, au fost raportate mai multe incidente de inselatorie NFT, inclusiv: aparitia unor piete false, vanzatorii neverificati uzurpand adesea artisti adevarati si vanzand copii ale operelor lor la jumatate de pret.

Recent, colectia NFT CryptoBatz a legendei pop Ozzy Osbourne s-a lansat. Oamenii s-au plans de un potential link de phishing (sau “pescuirea de date online”, intrucat presuupune oferirea unei momeli pentru a obtine parole si acces la informatii private sau chiar date ale cardurilor pentru a putea sustrage sume din acestea) partajat de artist, care le epuiza portofelele cripto. Cel putin 1.330 de persoane au vizitat proiectul fals NFT. O adresa de portofel Ethereum asociata la escroci a primit o serie de tranzactii in valoare totala de 14,6 ETH (40.895 USD) pe 20 ianuarie.

Intr-un alt incident, un colectionar NFT, Todd Kramer, cu sediul in New York, a spus ca colectia sa de saisprezece NFT-uri Bored Ape Yacht Club (BAYC) in valoare de 2,28 milioane de dolari (aproximativ 16,94 de milioane de crore) a fost „piratata”. Proprietarul NFT-urilor Todd Kramer a spus ca piata NFT OpenSea a „inghetat” activele pentru el, inclusiv un Clonex, sapte Mutant Ape Yacht Club si opt BAYC NFT evaluate in prezent la aproximativ 615 Ether.

Un alt risc asociat cu NFT care nu poate fi trecut cu vederea sau tinut secret este impactul negativ incontestabil asupra mediului. Pentru a valida tranzactiile, se face cripto mining, care necesita calculatoare de mare putere care ruleaza la o capacitate foarte mare, afectand in cele din urma mediul.

0 Shares
You May Also Like