CE ESTE RIPPLE? GHIDUL SUPREM PENRU INCEPATORI

CE ESTE RIPPLE? GHIDUL SUPREM PENRU INCEPATORI

0 Shares
0
0
0

Ripple este o platforma tehnologica pentru profit si, de asemenea, o criptomoneda (XRP), dezvoltata de Ripple Labs. Compania se concentreaza pe furnizarea de decontari de plati in timp real si servicii de schimb valutar institutiilor financiare precum banci si procesatori de plati. Peste 100 de companii din intreaga lume au adoptat software-ul Ripple pentru a garanta tranzactii rapide si fara frictiuni.

Ca urmare a adoptarii puternice din industria financiara, criptomoneda Ripple, XRP, este in prezent a treia cea mai valoroasa criptomoneda dupa capitalizarea pietei, dupa Bitcoin, cu o evaluare de peste 90 de miliarde de dolari in ianuarie 2018. Desi puteti cumpara XRP, nu este intentionat. pentru uzul consumatorului. In schimb, este un simbol care ofera lichiditate bancilor, deoarece faciliteaza transferurile transfrontaliere.

Spre deosebire de majoritatea tehnologiei blockchain care este securizata de o retea descentralizata de mineri, Ripple este securizat de o retea de servere de validare cu un registru intern care garanteaza tranzactii bazate pe consens. In loc de recompense miniere, toate cele 100 de miliarde de monede Ripple sunt pre-minate, iar Ripple Labs controleaza dispersia noilor monede. Pana in prezent, exista 38,7 miliarde XRP in circulatie, iar Ripple Labs va elibera mai mult, dupa cum este necesar, pentru a controla oferta monetara.

Tranzactiile pe Ripple nu se limiteaza insa la XRP. Ripple accepta, de asemenea, monede fiat precum dolari, euro, lire sterline si yeni. Ripple include, de asemenea, suport pentru alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin si chiar si alti markeri de valoare, cum ar fi programele de zboruri frecvente sau aurul. Ripple este in primul rand un procesor de plati si un schimb valutar, iar moneda XRP este necesara, dar secundara misiunii Ripple. In acest sens, Ripple nu se straduieste sa concureze cu Bitcoin sau Ethereum. In schimb, concureaza cu sistemele predominante de validare a platilor si de remitere precum Swift sau ACH si noile tehnologii precum Payoneer. Ripple aduce viteza si securitatea blockchain-ului in industria platilor transfrontaliere de 155 de trilioane de dolari.

Explicatia simpla a Ripple

Ripple este o reimaginare a unei idei foarte vechi care dateaza din epoca medievala. In acele vremuri, nu existau banci, asa ca daca doreai sa trimiti bani din oras in oras trebuia sa vizitezi un agent de plati care sa te ajute sa trimiti banii. Procesul functiona astfel:

O cerinta esentiala aici este ca agentii de plata sa aiba incredere unii in altii. Daca agentul dvs nu are incredere in agentul prietenului dvs, nu aveti noroc.

Ripple functioneaza in acelasi mod, conectand agentii de plata pentru a facilita plata transfrontaliera. In plus, algoritmul lui Ripple descopera o cale de incredere pentru tranzactii. Daca un tert agent are incredere atat in ​​agentul dvs., cat si in agentul prietenului dvs., atunci acea terta parte poate fi un intermediar intre intermediari. Pe Ripple, agentii sunt numiti „gateway” si sunt de obicei banci sau alte locuri care accepta depozite pentru a transfera bani.

Dar nu este vorba doar de numerar. Teoretic, acest sistem de agenti de incredere – sau gateway – ar putea functiona cu orice. As putea oferi agentului meu de incredere o bucata de aur, sau o masina, sau niste bere; iar agentul dvs. de incredere ar putea sa va ofere acele lucruri, cu conditia ca acest agent de incredere sa fie abilitat sa faca tranzactii cu aur, masini sau bere. Puterea din spatele Ripple este capacitatea sa de a tranzactiona orice, in special cu mai multe valute simultan, iar IOU-urile dintre agenti/gateway-uri sunt postate in registrul Ripple si pot fi rezolvate in timp real.

Istoria si echipa

Ripple a inceput in 2012, dar a inceput ca o idee in 2004. In 2005, Ryan Fugger a lansat RipplePay.com ca precursor al monedelor blockchain. RipplePay a oferit optiuni de plata online sigure pentru comunitati, dar nu a castigat o adoptare pe scara larga. In 2011, Fugger a fost abordat la scurt timp de Jared McCaleb si Chris Larsen pentru a inlocui RipplePay cu un sistem de moneda digitala in care consensul comunitatii verifica tranzactiile, mai degraba decat minerii, cum e pe reteaua Bitcoin.

Lucrarile la Protocolul de tranzactie Ripple au inceput in 2012. Protocolul a fost conceput pentru a facilita transferurile rapide si directe de bani intre doua parti in monede fiat, fara timpii de asteptare sau comisioanele de tranzactie ale serviciilor traditionale de transfer de bani. Pentru a oferi o mai mare lichiditate, protocolul prevedea si crearea unui nou jeton de valoare cunoscut sub numele de XRP.

Pana in 2014, ceea ce a inceput ca o optiune de transfer de bani de la persoana la persoana a inceput sa castige tractiune in randul bancilor ca o alta optiune pentru decontarea remitentelor intr-un mod mai rapid si mai rentabil decat tehnologiile traditionale. In 2014, mai multe banci si procesatori de plati s-au semnat pentru a utiliza Ripple intr-o capacitate de testare. De atunci, Ripple a adaugat mai multe institutii in fiecare an, cu peste 100 de clienti in 2017.

Este important sa retineti ca Ripple este o companie privata. Au strans fonduri prin investitori institutionali si capital de risc, iar modelul lor de venituri se bazeaza pe servicii profesionale si pe crearea de integrari in RippleNet pentru institutiile financiare. Din 2017, Ripple are numerar pozitiv.

Problema: Ce rezolva Ripple

In era conectivitatii constante, instantanee, institutiile financiare inca folosesc tehnologii dezvoltate in anii 1970 pentru a rezolva platile. Pentru tranzactiile transfrontaliere, o piata de 155 de trilioane de dolari, bancile si procesatorii de plati percep comisioane mari, iar procesarea platilor dureaza zile intregi. Drept urmare, comertul global si comportamentul transfrontalier al consumatorilor nu a avansat in acelasi ritm cu tehnologia. Reducerea taxelor si a timpilor de procesare ar putea duce la o explozie a globalizarii si a colaborarii transfrontaliere, in special pentru tranzactiile mici care anterior nu erau fezabile cu comisioane si cursuri de schimb.

In timp ce bancilor le place cu siguranta sa-si umple buzunarele cu comisioane mari de tranzactie, exista motive pentru care tranzactiile transfrontaliere sunt in prezent atat de costisitoare si lente. Principala dintre aceste ineficiente este practica conturilor nostro/vostro. In loc sa utilizeze modelul agent/gateway pe care l-am descris mai sus, o banca nationala va avea un cont la o alta banca straina (nostro), iar banca straina va avea un cont la banca nationala (vostro). Aceste conturi sunt folosite pentru a tranzactiona in cele doua valute si trebuie sa fie reconciliate inainte ca tranzactiile sa poata fi aprobate. Adesea, o a treia banca corespondenta intra in ecuatie pentru a facilita si verifica procesul de reconciliere.

Natura indirecta a reconcilierii contului nostro/vostro il face costisitor si consumator de timp. In plus, nu exista un standard stabilit pentru tranzactiile transfrontaliere. Fiecare banca trebuie sa respecte reglementarile tarii sale de origine si fiecare banca are procese diferite pentru verificarea tranzactiilor straine primite.

xCurrent: procesarea platilor de la Ripple

Scopul final al Ripple este sa faca banii sa se miste cu aceeasi usurinta si viteza cu care o fac informatiile in era digitala. In cele din urma, aceasta inseamna plati instantanee, cu taxe reduse, in valute pe care oamenii le folosesc de fapt in viata lor de zi cu zi. In loc sa strambe din nas la dezavantajele sistemului bancar, ca majoritatea comunitatii criptomo, Ripple incearca sa modernizeze infrastructura de baza care conduce sistemul nostru bancar, facand tranzactiile mai rapide si mai ieftine pentru utilizatorul obisnuit.

xCurrent este primul pas in implementarea de catre Ripple a verificarii globale a platilor. In loc de conturile nostro/vostro, xCurrent este un software de intreprindere care permite bancilor sa deconteze instantaneu tranzactiile. De asemenea, tehnologia permite bancilor sa examineze informatiile despre tranzactii si sa rezolve orice probleme de conformitate inainte de a autoriza tranzactia. Acest lucru permite rate ridicate de procesare directa si cheltuieli generale reduse pentru remedierea sau inversarea tranzactiilor necorespunzatoare.

Beneficiul pentru institutiile financiare este reducerea costurilor si ratele crescute de procesare. Daca efectuati tranzactii transfrontaliere instantanee si ieftine, mai multi clienti vor alege sa foloseasca serviciile bancii dvs., iar piata globala a tranzactiilor transfrontaliere creste cu fiecare reducere a costurilor si a duratei.

Multi oameni se intreaba ce face Ripple diferit de o companie precum PayPal sau Stripe in ceea ce priveste procesarea platilor. In timp ce PayPal si Stripe sunt solutii directe pentru consumatori, Ripple functioneaza mai mult ca infrastructura pentru banci decat ca solutie independenta. In plus, RippleNet nu se bazeaza pe compania Ripple pentru a continua sa functioneze. Daca PayPal s-ar inchide, la fel s-ar intampla si cu platile lor. Daca Ripple se inchide, RippleNet va continua sa existe. In cele din urma, PayPal se bazeaza in continuare pe tehnologii mai vechi precum ACH pentru a-si procesa tranzactiile. Ripple este o tehnologie de procesare a platilor in sine care se integreaza direct cu bancile si alte institutii gateway partenere, cu durata de procesare mai rapida si comisioane mai mici decat PayPal.

De asemenea, Ripple spera sa devina un standard in industrie. Sistemul lor de verificare a serverelor este menit sa actioneze ca o autoritate terta parte care stabileste standarde pentru tranzactiile transfrontaliere. Unele banci ar putea incerca sa implementeze o tehnologie similara cu Ripple, dar in cele din urma acea tehnologie ar fi limitata la bancile care au creat-o si ar fi mai putin utila in comparatie cu un standard international open-source la care s-ar putea alatura orice banca.

xRapid si xVia: lichiditate si interfata standard

Cele mai noi proiecte ale Ripple, xRapid si xVia, se bazeaza pe fundatia xCurrent.

xRapid este un proiect care isi propune sa ajute procesatorii de plati sa intre pe pietele emergente prin reducerea cantitatii de lichiditate necesara pentru intrare. De exemplu, luati in considerare un procesator de plati care doreste sa-si extinda operatiunile pentru a include Nairobi, unul dintre cele mai importante orase din Africa de Est. Un astfel de procesator de plati ar trebui sa fie pregatit sa accepte depozite in silingi kenyeni si sa aiba suficienti silingi kenyeni la indemana pentru a acoperi orice retrageri.

xRapid permite procesatorilor de plati sa numeasca drept sursa moneda XRP, in loc de moneda locala, iar Ripple colaboreaza cu institutiile financiare locale pentru a finaliza conversia din XRP in moneda locala. Intrucat lichiditatea este in XRP, este usor transferabila ca silingi kenyeni, yeni japonezi sau pesos mexicani la cerere.

xVia este o API (interfata de programare a aplicatiei) care permite companiilor, bancilor si procesatorilor de plati sa se integreze cu RippleNet pentru a trimite plati. Alaturi de aceste plati, expeditorii pot include informatii bogate, cum ar fi facturi sau documente justificative. xVia este legatura dintre bani si informatii pentru toate tipurile de platitori.

Sa fim tehnici: infrastructura open-source

RippleNet este un proiect open source, iar criptografia sa este diferita de alte proiecte cripto. Spre deosebire de alte proiecte blockchain, Ripple se bazeaza pe institutii pentru a-si opera reteaua. Desi oricine poate rula un nod al retelei Ripple, aceste gateway-uri de incredere (cum ar fi bancile si alte institutii) sunt cele care faciliteaza tranzactiile pe Ripple, oferind schimb valutar, depozite fiat si alte mijloace de transfer.

Gateway-urile accepta depozite de la persoane fizice sau institutii si emit solduri in registrul Ripple. Gateway-urile pot avea, de asemenea, propriile cerinte, cum ar fi procesele Know Your Customer (KYC) si Anti-Money Laundering (AML), care necesita informatii identificabile despre persoanele implicate in tranzactii. RippleNet functioneaza ca infrastructura sub aceste institutii, conectandu-le intre ele pentru a rezolva plati si a transfera fonduri.

Gateway-urile din retea nu isi mineaza si nu mizeaza Ripple. De fapt, toate cele 100 de miliarde de XRP sunt pre-minate. Intrucat RippleNet nu se bazeaza pe minerit, timpul de tranzactie poate fi foarte rapid. De obicei, o plata intre gateway-uri dureaza patru secunde intre initiere si finalizare. Reteaua Ripple este capabila sa proceseze 1.500 de tranzactii/secunda, depasind cu mult cele 4 tranzactii/secunda ale Bitcoin sau cele 15 tranzactii/secunda ale Ethereum.

Deoarece monedele sale sunt pre-minate, singurul stimulent pentru a se alatura RippleNet si a contribui cu puterea de calcul la registru este accesul la sistem. Ca atare, cea mai mare parte a puterii de calcul a Ripple provine de la utilizatorii gateway-ului institutional care folosesc Ripple pentru a procesa plati. RippleNet foloseste o abordare bazata pe consens pentru a crea registrul, fiecare nod de verificare compiland propria sa versiune a urmatorului bloc pe baza tranzactiilor pe care le-a primit. Nodurile compara blocurile propuse si un bloc nou este verificat atunci cand o supermajoritate de noduri este de acord cu continutul blocului.

Vulnerabilitate, centralizare si concurenta

In timp ce codul open source al Ripple este considerat pe scara larga ca fiind sigur (in caz contrar bancile nu l-ar folosi), este important de retinut ca aparenta centralizare a lui Ripple il deschide spre atac. In timp ce RippleNet ar continua sa existe, chiar daca compania ar disparea, Ripple Labs controleaza masa monetara din retea, limitand viabilitatea retelei fara controler. Cercetatorii de la Purdue au descoperit, de asemenea, ca utilizarea gateway-urilor de catre Ripple ii lasa pe unii utilizatori vulnerabili la blocarea fondurilor lor daca un gateway dispare.

O alta preocupare este statutul Ripple ca si companie privata. In timp ce reteaua in sine este open source, compania care conduce reteaua are obiective financiare pentru proiect si ne putem astepta ca acea companie sa asculte nevoile institutiilor financiare (clientii companiei) fata de preocuparile utilizatorului obisnuit.

Ripple are multe parti bune si a castigat adoptarea generala in sectorul financiar, unde nu exista nicio alta criptomoneda. Isi merita locul ca una dintre cele mai importante criptomonede si criptotehnologii pe care sa le urmariti in urmatorii ani. Ar putea foarte bine sa transforme industria globala de plati.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt meme coins

Ce sunt meme coins?

Aici vom acoperi principalele aspecte ale monedelor meme – definiția și conceptul lor, natura virală și fundamentele tehnologice.…
Citeste Tot