Cat de semnificativ este bradul de Craciun?

Cat de semnificativ este bradul de Craciun?

0 Shares
0
0
0

Bradul de Craciun, mereu verde a fost folosit pentru sarbatorile de iarna  de mii de ani. Paganii i-au folosit ramurile pentru a-si decora casele in timpul solstitiului de iarna, deoarece i-au facut sa se gandeasca la primavara care va veni. Romanii au folosit crengi de brad pentru a-si decora templele la festivalul Saturnalia. Crestinii il folosesc ca semn al vietii vesnice cu Dumnezeu.

Nimeni nu este intr-adevar sigur cand brazii au fost folositi pentru prima data ca pomi de Craciun. Probabil a inceput cu aproximativ 1000 de ani in urma in Europa de Nord. Multi copaci de Craciun, inainte, par sa fi fost atarnati cu capul in jos de tavan, fiind folosite lanturi ( acestia erau atarnati de candelabre).

Ce alti copaci au fost folositi in locul unui brad de Craciun?

Alti copaci de Craciun, in multe parti ale Europei de Nord, erau plantati odata cu ciresii sau cu paducel (sau o ramura a plantei de paducel) care au fost folosite pentru ghivece si aduse in interior, astfel incat sa creasca, probabil, pana la Craciun.

Daca nu va puteti permite o planta reala, oamenii au facut copaci artificiali si au fost decorati astfel incat sa arate ca un copac cu hartie, mere si lumanari. Uneori au fost purtate de la casa in casa, in loc sa fie afisate doar intr-o casa.
Cat de semnificativ este bradul de Craciun?

Este posibil ca arborii creati ca o piramida din lemn sa fie asemenea copacilor de paradis. Acestea au fost folosite in slujbele germane medievale sau in miracole care s-au intamplat in fata bisericilor in ajunul Craciunului.

In calendarele bisericesti timpurii ale sfintilor, 24 decembrie a fost ziua lui Adam si a Evei. Arborele Paradis reprezenta Gradina Edenului. Piesele de teatru au povestit povestiri biblice oamenilor care nu au putut citi, iar bradul de Craciun era aratat intregului oras.

Prima utilizare documentata a unui brad pentru sarbatorile de Craciun si Anul Nou este descoperita in orasele Tallinn din Estonia si Riga in Letonia. Ambele sustin ca au primii copaci; Tallinn in 1441 si Riga in 1510. Ambii brazi de Craciun au fost infiintati de “Brotherhood of Blackheads”, care era o asociatie de comercianti necasatoriti, proprietari de nave si straini locali in Livonia (ceea ce este acum Estonia si Letonia).

Bradul de Craciun, un simbol international al Craciunului

Se stie putin despre fiecare copac in afara de faptul ca au fost pusi pe piata. Acestia au fost vanduti de catre Fratia de Blackheads si au fost apoi arsi in semineu. Cuvantul folosit pentru “arbore” ar putea insemna, de asemenea, catarg , arborele ar fi putut fi un “Copac al paradisului”.

In piata orasului Riga, capitala Letoniei, exista o placa care este gravata cu “Primul An Nou in Riga in 1510”, in opt limbi.

In 1584, istoricul Balthasar Russow a scris despre o traditie, din Riga, despre un brad decorat din piata. Aici tinerii “au mers cu o turma de fecioare si femei, cantau si dansau mai intai acolo, iar mai apoi au dat foc copacului” . In Bremen, Germania, este inregistrat un copac mic din 1570. Este descris ca un copac decorat cu “mere, nuci, covrigi si flori de hartie”.

In secolul XXI puteti sa aveti propriul brad de Craciun, in casa dumneavoastra. Il puteti achizitiona din orce magazin sau de pe BraziCraciun.net.

0 Shares
You May Also Like