Romania ocupa locul intai in Europa in privinta numarului de adolescente care devin mame. Primul pas pentru a contracara efectul mass media asupra deciziilor sexuale de mai tarziu ale copilului tau il reprezinta educatia sexuala pe care i-o oferi acasa. Educatia sexuala incepe de la varste mici, in familie.
Conform Institutului National de Statisica, in 2009, mamele de 15-19 ani au nascut 25.456 de bebelusi, iar numarul de intreruperi legale de sarcina la adolescente este de 16.650, reprezentand aproximativ 11% din totalul intreruperilor de sarcina.
Orice parinte poate identifica in mod corect cauzele acestei situatii: mesajele si atitudinile promovate de mass media; modificarea valorilor generatiei actuale, dezvoltarea fizica (dar nu si neaparat emotionala) mai rapida a copiilor nostri etc.
Toate acestea sunt doar o parte a problemei. O alta parte o reprezinta lipsa informarii corecte a copiilor si a adolescentilor in legatura cu activitatea sexuala si, implicit, lipsa formarii unei atitudini responsabile fata de aceasta.
Cum si ce ii spui copilului tau despre sexualitate?
Probabil singura regula pe care este bine sa o respecti este aceea de a tine cont de particularitatile lui de varsta si de dezvoltare atunci cand deschizi acest subiect: cauta sa intelegi modul lui de a gandi, care ii sunt curiozitatile si intrebarile la care si-ar dori sa afle raspunsul.
Deoarece cu totii avem pareri si atitudini diferite fata de sexualitate, felul in care vei aborda educatia sexuala a copilului tau (ce, cum si cand ii vei spune) va depinde in mod esential de valorile, convingerile si opiniile tale.
Nu uita ca poti apela la diferite brosuri, carti, flyere, cabinete de consiliere, care iti pot usura aceasta sarcina.
De ce este important sa vorbesti despre acest subiect cu fiul sau cu fiica taa?
Multi parinti amana “discutia” pana in momentul in care copilul deja a aflat destule informatii din alte surse si nu mai are nevoie de sfatul parintilor. De aici pana la o decizie iresponsabila privind activitatea sexuala mai este doar un pas.
Este foarte important sa discuti cu copilul tau despre educatie sexuala, caci acesta are incredere in tine si este sigur ca ii oferi informatii corecte. Copilul va afla de la tine ce inseamna sexualitatea si astfel va fi pregatit sa isi asume deciziile privind acest subiect.
De ce este greu sa discuti despre sex cu copilul tau?
Este important sa iti dai seama ce anume iti provoaca dificultati si sa incerci sa rezolvi problema. In definitiv, educatia sexuala este o parte normala a educatiei pe care o oferi copilului tau. In acelasi timp, este esentiala, pentru a te asigura ca intre tine si copil va exista mereu o comunicare autentica.
Unul dintre cele mai frecvente raspunsuri la aceasta intrebare este: ”Nici parintii mei nu au vorbit cu mine despre acest lucru si nu stiu cum sa procedez.”
Dificultatile abordarii acestui subiect provin din propria atitudine fata de sex, din caracterul personal al acestui subiect, din dorinta de a ne proteja copilul (“E prea mic pentru a afla raspunsul la o asemenea intrebare”), precum si din ideea mai mult sau mai putin constienta ca “Daca nu vorbim despre asta, nu exista.”.
Protejarea copilului mascheaza insa de cele mai multe ori protejarea propriei persoane, deoarece sexul este considerat un subiect tabu si rusinos pentru a fi abordat cu copiii; este un mecanism de aparare al parintilor.
Greseli frecvente pe care le fac parintii
- La varstele mici, nu dezaproba interesul copilului fata de aceasta tema si nu face o drama din intrebarile lui, chiar daca sunt puse in locul sau momentul nepotrivit.
- Nu folosi alti termeni decat cei reali, ci foloseste denumirile corecte ale organelor sexuale sau ale altor procese specifice comportamentului sexual. Altfel, risti sa produci confuzie sau sa descurajezi comunicarea pe acest subiect.
- Nu amana discutia la nesfarsit , vei crea impresia ca este vorba de un mare secret si vei creste nerabdarea copilului sau il vei face sa se simta inconfortabil in legatura cu acest subiect. Este posibil ca pana cand te decizi sa deschizi subiectul, sa afle singur informatiile de care are nevoie.
- Nu apela la “povesti” sau legende precum “A venit barza” , vei produce doar confuzie si mai tarziu, copilul va intelege din atitudinea ta ca a vorbi despre sex este un lucru rusinos, pe care nu il poate aborda in discutiile cu tine.
- Nu te limita la a transmite doar “informatii”
Educatia sexuala este un prilej de a-l invata pe copil valori precum responsabilitatea, respectul, toleranta, precum si capacitatea de a lua decizii rationale si bazate pe informatii.