Ce este Osteoartrita?

Ce este Osteoartrita?

Uneori numita boala degenerativa articulara sau artrita degenerativa, osteoartrita (OA) este cea mai frecventa afectiune cronica a articulatiilor, afectand sute de milioane de oameni din intreaga lume. OA poate afecta orice articulatie, dar apare cel mai adesea la genunchi, solduri, partea inferioara a spatelui si gatului, articulatii mici ale degetelor si bazele degetului mare si degetul mare.

In articulatiile normale, un material ferm, numit cartilaj acopera capatul fiecarui os. Cartilajul ofera o suprafata neteda, glisanta pentru miscare articulara si actioneaza ca o perna intre oase. In OA, cartilajul se descompune, provocand durere, umflare si probleme de miscare a articulatiei. Pe masura ce OA se agraveaza in timp, oasele se pot descompune si pot dezvolta cresteri numite pintenii.

Bucatile de os sau cartilaj se pot taia si pluti in jurul articulatiei. In organism, se produce un proces inflamator si se dezvolta citokine (proteine) si enzime care afecteaza in continuare cartilajul. In stadiile finale ale OA, cartilajul se uzeaza si se freaca osoase impotriva oaselor ceea ce duce la deteriorarea articulatiilor si la mai multa durere. Continue reading »