Fizioterapia de la oameni la animale

Fizioterapia de la oameni la animale

0 Shares
0
0
0

Beneficiile unor tehnici de fizioterapie utilizate astazi au inceput sa fie intelese si aplicate la om inca din cele mai vechi timpuri. Pentru practici umane va recomandam fizioterapie Otopeni.

Tehnicile de reabilitare functionala s-au multiplicat de-a lungul anilor. Aceste tehnici sunt astazi instrumente indispensabile pentru gestionarea animalelor care sufera de tulburari functionale:

  • geriatrice
  • ortopedice
  • neurologice

Fizioterapia de la oameni la animale

In Franta, la Scoala Nationala Veterinara din Alfort, Unitatea de Medicina si Sport a Animalelor, sub supravegherea Pr Grandjean, primul bazin de caini a fost construit in 1996 pentru a studia efectele asupra cainilor de sport si de lucru.

Incepand cu anul 2005, cererea proprietarilor de animale de a trata diverse patologii variate in tara continua sa creasca.

Specii cum ar fi pisica si animale  mai complexe incep sa fie sustinute de tehnici de reabilitare functionala din ce in ce mai variate si adaptate la individ.

Desi hidroterapia este cea mai cunoscuta si cea mai comuna tehnica de fizioterapie, multe alte tehnici, adaptate din medicina umana, exista:

Fierbinte / rece: exista mai multe moduri de a produce surse calde / reci, de la cele mai simple (gelurile normale pe care le tinem dupa noi in buzunare) pana la cele mai complexe (incalzire prin radiatie infrarosie sau gaze reci), obiectivul fiind intotdeauna crearea unei diferente de temperatura in tesuturi tratate, cu efecte variate.

Aceasta se numeste termoterapie.

Apa: utilizarea apei (hidroterapie) se poate face in diferite moduri: bai, jacuzzi, piscina sau banda de alergare acvatica. Este adesea efectul de transport al apei cautat si care permite anumite miscari ale animalului, care ar fi imposibil de facut fara apa. Temperatura apei va determina efectele termice.

Tehnicile si mobilizarea manuala: aceasta include toate tehnicile de masaj, dar si mobilizarile pasive (miscarile pasive ale animalului, cum ar fi intinderea) si activitatile (miscarile voluntare ale animalului, pe o banda de alergat sau pe aparate pentru exercitii de cercetare, de exemplu). Vom vorbi despre fizioterapie.

Electricitate: toate acestea sunt tehnici bazate pe curentul electric (electroterapie). Ele sunt numeroase si se poate cita electrostimularea sau ultrasunetele, undele de soc, laserul care sunt derivati ai energiei electrice.

Fiecare tehnica de reabilitare functionala are indicatiile sale si face posibila tratarea diferitelor leziuni ale animalului.

Fizioterapia poate preveni mai intai conditiile noi deoarece:

Incetineste progresia osteoartritei (in cazul articulatiilor displazice sau animalelor artritice) prin intarirea musculara.

Ajuta la corectarea dezechilibrului stanga / dreapta si pentru a gasi o abordare corecta mai rapid.

Evitati, in unele cazuri, interventii chirurgicale (de exemplu displazie moderata) si, uneori, in cazuri extreme o amputare (de exemplu, deficite neurologice non-progresive).

Accelereaza pierderea in greutate si transformarea grasimii in muschi. Acest lucru permite animalului sa-si reia activitatea fizica cu un risc mai mic de trauma.

Reabilitarea functionala, pe de alta parte, ofera o recuperare optima prin:

Reducerea timpului de recuperare si imbunatatirea calitatii acestuia, care poate permite animalului sa reia o activitate sportiva.

Combaterea efectelor imobilizarii (pierdere musculara, rigiditate articulara) la animalele care sufera de paralizie.

Imbunatatirea in continuare a durerii, ca adjuvant al terapiei medicamentoase sau in monoterapie, la animalele care sunt prea batrane  sau sunt intolerante la medicamente.

Stimularea timpurie a sistemului nervos, a circulatiei sangelui si limfatice, pentru a limita edemul.

Imbunatatirea functiei cardiovasculare si respiratorii a animalului.

 

0 Shares
You May Also Like