Cum masoara tahimetrele electronice?

Cum masoara tahimetrele electronice?

0 Shares
0
0
0

Dintre echipamente masurare astazi va prezentam tahimetrele electronice. Principiul de baza al tahimetrelor este acela ca toate dispozitivele emit o unda electromagnetica de la un emitator catre un reflector.

Dupa ce este reflectata ajunge la un receptor fiind apoi prelucrata. Se pot formula trei principii de masurare, doua dintre acestea folosind unda emisa ca si semnal pe care se vor face masuratorile. Cel de-al treilea principiu moduleaza unda care a fost emisa acesteia suprapunandui-se un alt semnal pe care se va executa masuratoarea. Exista trei procedee: procedeul cu impulsuri, cel prin interferenta si procedeul fazic.


Cum masoara tahimetrele electronice?

Cel cu impulsuri se bazeaza pe determinarea timpului de propagare. Daca se masoara timpul unui impuls care strabate distanta de la emitator la reflector si retur se poate obtine distanta cautata. Prin masuratori repetate si totodata efectuarea mediilor, creste potentialul de precizie pana la milimetru. Masurarea poate fi analoga sau digitala.

Avantajele acestui procedeu cu impulsuri sunt numeroase. In primul rand, pot fi realizate masuratori cu rezolutii extrem de mari, la intervale foarte scurte. In al doilea rand, pot fi masurate distante mari deoarece impulsurile au o energie extrem de ridicata. Nu in ultimul rand, exista posibilitatea masurarii unor distante reduse fara receptor special.

Bineinteles ca exista si numeroase dezavantaje ale acestui procedeu cu inpulsuri. In primul rand, din motive de securitate, energia impulsului nu poate sa fie marita peste limita admisa de masuratori. In al doilea rand, sunt necesare realizari tehnice deosebite, pentru a putea cuprinde efectul perturbator al parametrilor atmosferici asupra impulsului generat.

Procedeul cu interferenta presupune suprapunerea a doua unde luminoase cu aceeasi lungime de unda. Generarea celor doua unde luminoase este realizata cu un laser, a carui radiatie este descompusa in doua raze de aceeasi intensitate de catre un interferometru. Exista cateva avantaje ale acestui procedeu interferometric.

In primul rand, este metoda cea mai precisa pentru determinarea distantelor, in al doilea rand are cea mai ridicata rezolutie pentru masurarea distantelor. Totusi aceasta metoda are si cateva dezavantaje majore. In primul rand ,aparatura este foarte costisitoare, procedeul se poate aplica rational pana la 50 m lungime, sunt necesare reglaje de precizie extrem de ridicate pentru realizarea interferentei, prin acest procedeu nu se obtin informatii referitoare la directia de deplasarea a reflectorului.

Practic, acest procedeu interferometric are aplicatii mai mult in laboratoare de calibrare si etalonare decat pe teren. Cel de-al treilea procedeu este cel fazic. Acesta se bazeaza pe o unda modulata cu un semnal sinusoidal care serveste la masurarea distantelor.

Unda modulata este emisa spre un reflector, care reflecta semnalul inapoi catre receptor. Dupa ce este parcursa distanta dus-intors, unda va fi defazata fata de cea emisa. La o lungime de unda de circa 10 km, precizia de determinare a distantei este limitata la circa 2 metri si in consecinta este posibila doar determinarea distantei aproximative. Avantajele acestui procedeu fazic sunt: Acesta este foarte bine testat, utilizat la cele mai multe tahimetre electronice, procedeul nu este deloc sensibil la intreruperea temporara a undei.

Dezavantajele acestei metode sunt destul de importante. In primul rand e o masuratoare care nu este posibila cu un singur semnal, in al doilea rand este un procedeu care necesita o optica sofisticata, iar in al treilea rand alimentarea cu energie necesita baterii extrem de puternice si durabile.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like