Cum cumparam o locuinta?

0 Shares
0
0
0

Cum-cumparam-o-locuinta/
Daca meseria noastra nu este sa cumparam cladiri, case, apartamente si proprietati in general, atunci avem nevoie de cateva sfaturi de care sa tinem cont inainte sa facem un asemenea pas. Daca nu suntem investitori profesionisti in imobiliare, atunci trebuie sa ne asiguram ca achizitia pe care o facem este in avantajul nostru.

Care sunt pasii achizitionarii unei locuinte?

Primul pas este gasirea unei proprietati, case, sau apartament, in functie de dorintele si nevoile tale. Cerceteaza zona in care doresti sa fie noua ta casa, consulta agentii imobiliare si analizeaza site-urile de specialitate.Urmatorul pas este sa faci o oferta de pret. Spune-i proprietarului cat esti dispus sa platesti si care sunt eventualele conditii.

Daca accepta, poti trece la evaluarea locuintei, din toate punctele de vedere, de la o analiza tehnica pana la cea legala. Daca totul este in regula, urmatorul pas este plata avansului. Din momentul acesta daca dai inapoi, pierzi banii.

Apoi, la termenul stabilit cu proprietarul platesti restul de bani iar acesta iti preda cheile. Gata, din acel moment esti proprietar cu acte in regula, cu drepturi si responsabilitati.

[adsenseyu1]

Ce surse de finantare ai la dispozitie?

Bineinteles, scenariul de mai sus este varianta simplificata la extrem. In realitate, dureaza mult mai mult si cere eforturi mari achizitionarea unei case. Foarte multi dintre noi trebuie sa gasim o sursa de finantare, iar cea mai des solicitata este creditul ipotecar.

Nu este recomandat sa aplici pentru credit inainte sa iti verifici istoricul la biroul de credit. Mici neatentii pot duce la respingerea dosarului de credit. Orice restanta la un credit anterior, in ultimii 5 ani, indiferent cat de mica ar fi suma, poate fi luata in considerare de analistul de credit si il poate determina sa iti respinga aplicatia.

E necesara asigurarea locuintei?

Pregateste terenul din timp pentru asigurarea locuintei, inainte sa bati palma cu proprietarul, mai ales daca noua ta casa se afla intr-o zona cu risc de inundatii sau cutremur. Nu trebuie sa accepti asigurarea pe care ti-o propune banca.

De cele mai multe ori, aceasta adauga costuri in plus la rata lunara. O asigurare buna nu este deloc ieftina asa ca analizeaza cat mai multe oferte, consulta-te cu brokeri de asigurari si gaseste varianta cu cel mai bun raport dintre beneficii si pret.

[adsenseyu1]

De asemenea, banca iti va oferi si o asigurare de viata, care ii scuteste pe urmasi de la plata ratelor in cazul decesului tau. Ce trebuie sa stii este ca nu trebuie sa accepti neaparat asigurarea pe care ti-o ofera ei. Cu siguranta poti gasi o oferta mai ieftina de la o alta societate de asigurari.

Cand e cel mai bine sa cumpar o casa?

Nu-ti poate da nimeni un asemenea raspuns. Preturile caselor sunt la fel de imprevizibile ca pretul actiunilor pe bursa de valori. Fluctuatiile de pret depind de foarte multi factori macroeconomici si sociali.

Exista foarte multi speculanti care incearca sa te convinga sa cumperi intr-un anumit moment si iti promit marea cu sarea. Nu te lasa influentat. Cel mai important este sa iei deciziile la rece, in functie de nevoile tale reala si capacitatea ta financiara.

0 Shares
You May Also Like